Aktualności

Zdobądź zawód na bezpłatnym kursie kwalifikacyjnym w Spożywczaku !

Rozpoczynamy rekrutację na bezpłatne Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe !!! 
Kwalifikacyjne kursy zawodowe to propozycja dla osób dorosłych, które pragną:
- uzupełnić wiedzę zawodową,
- zdobyć nowy zawód,
- przekwalifikować się zawodowo.
Proponujemy dwa rodzaje kursów: 
yes T.4 PRODUKCJA WYROBÓW CUKIERNICZYCH
yes T.16 ORGANIZACJA I NADZOROWANIE PRODUKCJI WYROBÓW SPOŻYWCZYCH.
Po ukończeniu kursu, absolwent otrzymuje zaświadczenie, które upoważnia go do przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, przeprowadzanego przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną.

Tenis stołowy: Mamy nowych Mistrzów Spożywczaka w grze pojedynczej !

9 grudnia przeprowadzony został turniej tenisa stołowego o mistrzostwo ZSPS w Łodzi w grze pojedynczej dziewcząt i chłopców. W "małej sali gimnastycznej" na 4 stołach tenisowych (2 stoły meczowe i 2 stoły rozgrzewkowe) rywalizowało 12 najlepszych tenisistów szkolnych : 8 chłopców i 4 dziewczęta.
Po 3 godzinach turniejowych poznaliśmy nowych mistrzów szkoły.

Robimy to na lekcjach: ciasto mocno pofałdowane czyli karpatka

Karpatka to bardzo lubiany przez uczniów wyrób z ciasta parzonego z kremem gotowanym, wykończony w prosty sposób przez posypanie cukrem pudrem. Uczniowie technikum mają możliwość wytwarzania karpatki na ćwiczeniach praktycznych w szkole w ramach kształcenia modułowego.
Na zdjęciach karpatki sporządzane na lekcjach z p. Katarzyną Wojtalik.

Czy nasi nauczyciele są niedouczeni?

Oczywiście, że tak... i pragną wciąż podnosić swoje kwalifikacje! Dlatego często bywają na kursach, pokazach i warsztatach. Bo tylko ciągłe kształcenie się pozwala na nadążanie za nowinkami technologicznymi, technicznymi i metodycznymi. 
Na zdjęciach - warsztaty szkoleniowe na temat wykonywania dekoracji z papieru jadalnego, w których uczestniczyli nauczyciele Spożywczaka.

Robimy to na lekcjach (i po lekcjach): Kolorowa zabawa z karmelem... i nie tylko

Lekko słodkie a szalenie kolorowe elementy dekoracyjne z masy karmelowej uczniowie przygotowują na lekcjach ale także - jeśli ćwiczeń lekcyjnych im mało - na zajęciach pozalekcyjnych. Każdy, kto ma ochotę zmierzyć się z karmelem, ale także z masą cukrową, czekoladą, wypiekami w wymiarze większym niż przewiduje program nauczania, zapraszany jest na zajęcia Koła Piekarzy i Cukierników.

Uwaga - konkurs: Świąteczna chatka z piernika !

Regulamin konkursu Świąteczna chatka z piernika:
1.  Przedmiot konkursu: chatka z piernika mieszcząca się podstawą na arkuszu A4, udekorowana w sposób dowolny, ale zarówno złożona jak i udekorowana w szkole. Chatkę należy przekazać organizatorom do dnia 16 grudnia 2016 roku do godziny 15:00 włącznie, bezpośrednio lub za pośrednictwem nauczyciela. 
2.  Zakres/uczestnicy: zainteresowani uczniowie i nauczyciele ZSPS w Łodzi; prace należy wykonywać indywidualnie lub w zespołach 2-osobowych. 

Sprawozdanie z realizacji projektu "Zawodowa wymiana doświadczeń i spotkanie młodzieży" współfinansowanego przez POLSKO-NIEMIECKĄ WSPÓŁPRACĘ MŁODZIEŻY

Niedziela, 11.09.2016 upał, prawie 30⁰C w cieniu, bez mała połowa września, a my dziś wyjeżdżamy do Kolonii w Niemczech. Przed nami 1000 km liniowym autobusem, odjazd o 17:45 z dworca Łódź-Kaliska. Prawie wszyscy uczniowie wyruszają po raz pierwszy za granicę : 6 chłopców z klasy wędliniarskiej i 4 dziewczyny z klasy o profilu technik technologii żywności.
Żegnani przez najbliższych odjeżdżamy punktualnie w kierunku Wrocławia, gdzie około 22 w nocy w temperaturze 25⁰C przesiadamy się już do bezpośredniego autobusu, który zawiezie nas do Köln. Całą drogę towarzyszą nam serdeczne wpisy na FB z życzeniami Gute Reise ! od naszych niemieckich przyjaciół.
I wielka przygoda się zaczyna !

Strony