Aktualności

Dzień Patrona w ZSPS

18 stycznia 2018r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego przygotowano uroczystość, upamiętniającą naszego Patrona - Powstańców Wielkopolskich.

Powstanie Wielkopolskie było jedynym, w pełni skutecznym zrywem niepodległościowym, dzięki któremu ziemie nad Wartą wróciły do Polski.

Uroczystość, przygotowana przez grupę uczniów z klasy 3 ta, pod kierunkiem pp. E. Zdziemborskiej-Jatczak

Zdobądź zawód na bezpłatnym kursie kwalifikacyjnym w Spożywczaku !

Rozpoczynamy rekrutację na bezpłatne Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe !!! 
Kwalifikacyjne kursy zawodowe to propozycja dla osób dorosłych, które pragną:
- uzupełnić wiedzę zawodową,
- zdobyć nowy zawód,
- przekwalifikować się zawodowo.
Proponujemy dwa rodzaje kursów: 
yes T.4 PRODUKCJA WYROBÓW CUKIERNICZYCH
yes T.16 ORGANIZACJA I NADZOROWANIE PRODUKCJI WYROBÓW SPOŻYWCZYCH.
Po ukończeniu kursu, absolwent otrzymuje zaświadczenie, które upoważnia go do przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, przeprowadzanego przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną.

Warto wiedzieć: 99. rocznica wybuchu Powstania Wielkopolskiego

   27 grudnia 1918 roku w Poznaniu, wkrótce po zakończeniu I wojny światowej, miało  miejsce w Poznaniu zbrojne wystąpienie polskich mieszkańców Wielkopolski przeciwko państwu niemieckiemu. Powstanie zakończyło się zwycięsko 16 lutego 1919 roku.
Dzięki temu zwycięskiemu powstaniu Wielkopolska została przyłączona do odradzającego się państwa polskiego.

"Spożywczak", czyli Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi, nosi imię Powstańców Wielkopolskich.

Etap Wojewódzki Turnieju na Najlepszego Ucznia - terminy

Etap Wojewódzki Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz odbędzie się 16-17 stycznia 2018 r. w siedzibie ZSPS w Łodzi, ul. Franciszkańska 137. 
We wtorek 16.01.2018 o godzinie 11:00 odbędzie się część teoretyczna dla zawodu cukiernik i piekarz.
W środę 17.01.2018 o godzinie 9:00 rozpocznie się część praktyczna dla obu zawodów.

Jest taki dzień, tylko jeden dzień do roku...

Gdy za oknem padał biały puch, spotkaliśmy się w gronie dobrych znajomych, przy wigilijnym stole. Życzenia wszystkim obecnym złożyła pani Dyrektor oraz ks. Włodzimierz. Mieli czas spotkać się z nami przedstawiciele Rady Rodziców.

Odwiedzili nas także Goście, o których myślimy: Koleżanki i Koledzy, z którymi już nie pracujemy (lub na razie nie pracujemy).

Ile znajomych osób, które nie pracują w tym roku szkolnym odnajdziesz na zdjęciach??

W Spożywczaku też budujemy!

W dniu dzisiejszym rozstrzygnięto konkurs na najładniejszą chatkę z piernika. Prace laureatów konkursu są bardzo starannie wykonane; mają złożone i skomplikowane motywy zdobnicze.

Jak się domyślacie, oglądając zdjęcia, komisja miała twardy orzech do zgryzienia. Narady trwały dłuuuuugo. Decyzja na szczęście zapadła.

Pierwsze miejsce ex aequo zajęły uczennice klasy 2 ta: Sandra Karpińska oraz Ewelina Kot.

Spotkanie z książką artystyczną

Uczennice zaprzyjaźnione ze szkolną biblioteką, uczestniczyły w spotkaniu z artystą malarzem, grafikiem Panem Markiem Gajewskim. W trakcie wykładu połączonego z prezentacją, dowiedziały się między innymi, co to takiego jest książka artystyczna, jak wygląda i jaka jest jej wartość zarówno estetyczna jak i materialna.

------------

Świąteczne spotkanie Mieszkańców Osiedla Bałuty - Doły w ZSPS

8 grudnia 2017 r. w naszej szkole odbyło się - już po raz kolejny - Spotkanie Mieszkańców Osiedla Bałuty-Doły, zorganizowane przez Radę Osiedla Bałuty-Doły oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi.
Gościliśmy około 100 zaproszonych osób. Na Wieczerzę przygotowaliśmy - jak na szkołę spożywczą przystało - dużo słodkości. Goście delektowali się także posiłkami na zimno i gorąco.
Czas umiliły występy dzieci i młodzieży z Centrum zajęć Pozaszkolnych nr 1  oraz kabaretu z Domu Dziennego Pobytu „Zacisze”.

 

Strony