Wszystko o szkole

  • Dane adresowe

    Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego
    ul. Franciszkańska 137
    91-845 Łódź

    tel/fax 48 42 6551040

    e-mail: sekretariat@spozywczak.lodz.pl

    Zobacz dojazd [mapa >>]

  • Dyrekcja

    Dyrektor szkoły mgr inż. Joanna Kośka

    Wicedyrektor mgr Iwona Kurzyp

    Kierownik szkolenia praktycznego mgr inż. Katarzyna Wojtalik

  • Sekretariat

    czynny w pn.-pt. od 8:00 do 15:30
    Urszula Księżopolska
    sekretariat@spozywczak.lodz.pl
    tel. 42 6551040
     

  • Kadry

    Jolanta Pietras
    tel. 42 6551040
  • Księgowość

    Iwona Mazur
    tel. 42 6551040
  • Rada Rodziców

    Nr konta bankowego
    08 1020 3352 0000 1402 0009 9267 PKO BP I O/Łódź
  • Pedagog szkolny

    Ewa Morawska - pedagog szkolny
    tel. 42 6551040
  • Kierownik szkolenia praktycznego

    mgr inż. Katarzyna Wojtalik
    tel. 42 6551040
  • Przetargi

    BIP szkoły [ www > > ]
  • Nauczyciele


     
  • Statut, regulaminy, procedury

     Statut szkoły [ zobacz .pdf >> ]
    Regulamin przebywania na terenie szkoły [ zobacz .pdf >> ]
    Regulamin Wewnątrzszkolnych Zasad Oceniania [ zobacz .pdf >> ]
    Zasady oceniania przedmiotów zawodowych/jednostek modułowych [ zobacz .pdf >> ]
    Zasady punktowego oceniania zachowania [ zobacz .pdf >> ]
    Wewnętrzna Procedura Antymobbingowa  [ zobacz .pdf >> ]
    Procedury postępowania w sytuacjach zagrażających bezpieczeństwu uczniów [ zobacz .pdf >> ]
  • Historia szkoły

    Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego to szkoła o 60-letniej tradycji.
    1958 
    – powstanie szkoły na mocy zarządzenia ministra oświaty pod nazwą Technikum Przemysłu Piekarskiego i Zasadnicza Szkoła Przemysłu Piekarskiego; szkoła jednak nie posiadała własnego gmachu i dwukrotnie zmieniała siedzibę. Kształci uczniów w zakresie piekarstwa i cukiernictwa.
    1962 – szkoła przenosi się do własnej siedziby, którą jest Szkoła – Pomnik Tysiąclecia przy ul. Emilii Plater 34
    na Bałutach.
    1965 – 18 grudnia odbywa się uroczystość nadania szkole imienia Powstańców Wielkopolskich. Wraz z nadaniem imienia szkoła otrzymuje również sztandar ufundowany przez Łódzkie Zakłady Przemysłu Piekarskiego.

    1972 – szkoła zaczyna funkcjonować pod nazwą Technikum i Zasadnicza Szkoła Przemysłu Piekarskiego nr 2.
    1976 – kolejna zmiana organizacyjna i jednocześnie zmiana nazwy na Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego nr 2.
    1991 – szkoła uruchamia kolejną specjalizację dla techników technologii żywności – browarnictwo.
    1994 – w ZSPS nr 2 powstaje Ośrodek Dokształcania Zawodowego.
    1995 – zespół szkół powiększa się o Liceum Techniczne oraz Ośrodek Szkolenia Kursowego dla Bezrobotnych.
    2000 – od 1 września nową siedzibą szkoły staje się gmach przy ul. Franciszkańskiej 137, dotychczasowa siedziba likwidowanego Zespołu Szkół Mechanicznych nr 4.
    2002 – ZSPS nr 2 rozszerza kierunki kształcenia: szkoła zasadnicza o zawód rzeźnik-wędliniarz a technikum
    o specjalizację przetwórstwo mięsa.
    2003 – w związku z reformą oświaty następują zmiany nazwy; szkoła przyjmuje nazwę Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 6 w Łodzi. Nadal jest to szkoła imienia Powstańców Wielkopolskich.
    2004 – w dniu Edukacji Narodowej, 14 października, szkoła otrzymuje nowy sztandar ufundowany przez Radę Rodziców działającą przy szkole.
    2005 – od 1 lutego w szkole obowiązuje system zarządzania jakością zgodny z europejską normą ISO 9001:2001, potwierdzony certyfikatem.
    2006 – w klasie policealnej zostaje wprowadzone kształcenie modułowe; zaczyna funkcjonować pracownia, w której odbywają się ćwiczenia praktyczne – produkcja piekarska i cukiernicza.
    2007– zostaje uruchomiony nowy kierunek kształcenia: technik żywienia i gospodarstwa domowego. Szkoła – stając się ośrodkiem egzaminacyjnym – wzbogaca się o nowe pracownie piekarsko-cukiernicze wyposażone w profesjonalny sprzęt do przygotowania ciast i wypieków.
    2008 – jubileusz 50-lecia szkoły.
    2009 – rozpoczyna się realizacja projektu unijnego pn. „Od placka drożdżowego do tortu weselnego czyli od ucznia do mistrza" w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki Działanie 9.2 - Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego; tym samym szkoła pozyskuje prawie pół miliona złotych na szkolenia uczniów i wyposażenie techniczne.
    2010 – na terenie szkoły powstaje kompleks boisk sportowych Orlik.
    2011 – zacieśnia się współpraca szkoły z Izbą Rzemieślniczą w Łodzi – rozpoczyna się realizacja dwóch partnerskich projektów POKL „Akademia młodego cukiernika” i „Akademia młodego piekarza”; szkoła pozyskuje prawie milion złotych na kolejne szkolenia uczniów i wyposażenie kolejnych pracowni.
    2012 – szkoła powraca do nazwy Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego; w Zespole działają Technikum nr 6 i Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 6.
    2013 – powstają dwie pracownie ekologiczne: biologiczno-chemiczna i analizy żywności, wyposażone w nowoczesne pomoce dydaktyczne.
    2014 – realizacja projektu „Kształcenie zawodowe szansa na lepszą pracę – program rozwojowy ZSP5, ZSP7 i ZSPS w Łodzi” – pozyskanie środków na zajęcia dodatkowe dla młodzieży oraz  wyposażenie pracowni językowej.
    2016– zostaje uruchomiony nowy kierunek kształcenia: technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności; jest to pierwsza taka klasa w Polsce.
    2017 – rozpoczyna się realizacja kolejnego projektu unijnego „Zdobywam wiedzę – zdobywam świat”; prawie 500 tysięcy złotych na dodatkowe zajęcia dla uczniów i nowoczesny sprzęt komputerowy.
    2018 –  w związku z reformą oświaty rozpoczyna działalność Szkoła Branżowa I Stopnia nr 6, która zastępuje zasadniczą szkołę zawodową.

    Dyrektorzy szkoły:
    1.09.1958 – 31.08.1962 – Henryk Waldman
    1.09.1962 – 31.08.1964 – Marian Mudza
    1.09.1964 – 31.08.1973 – Włodzimierz Nalej
    1.09.1973 – 31.08.1981 – Waldemar Rufenach
    1.09.1981 – 31.08.2007 – Edward Andrzejczak
    od 1.09.2007 – Joanna Kośka

 

Dział: