Wyznaczamy trendy czyli najpiękniejsze mazurki w ZSPS!!

Już po raz 9. zorganizowaliśmy Dzień Mazurka w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego. W tym roku ogłosiliśmy konkurs dla gimnazjalistów i uczniów szkół podstawowych na najpiękniejszego mazurka. Pomysłowość młodzieży była oszałamiająca! Jak się możecie domyślić - komisja konkursowa nie miała łatwego zadania! Mazurki wykonano bardzo starannie; pomysłowość młodych ludzi w zdobieniu ciasta nie miała granic. Ten, kogo u nas 22 marca 2018 r. nie było, zapewne nie jest w stanie wyobrazić sobie oszałamiająco słodkiego zapachu ponad 100 mazurków! Na szczęście mazurki naszych uczniów nie pozostawały w tyle - z czego jesteśmy bardzo dumni! Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się mazurki, wykonane przez mistrzów cukiernictwa. Goście z zainteresowaniem je oglądali, a uczniowie - podpatrywali zestawienia kolorów, zamysł kompozycyjny, by walczyć o 1. miejsce konkursu na Najpiękniejszy Mazurek już za rok.
W tym roku w konkursie dla uczniów ZSPS na Najpiękniejszy Mazurek 1. miejsce zajęła Sandra Karpińska z klasy 2ta;

2. miejsce Paulina Domańska, Nadia Kopka – 1ta, 3 miejsce Natalia Maciejewska, Kacper Wosiński - 1ta.
W konkursie dla gimnazjalistów i uczniów szkół podstawowych 
1. miejsce zajęły - Martyna Dziedzińska, Karolina Zamora, uczennice klasy 7B Szkoły Podstawowej Nr 101 w Łodzi.
2. miejsce - Natalia Czapnik, Julia Rasińska, Patrycja Bujnowicz, uczennice klasy 7B Szkoły Podstawowej Nr 30 w Łodzi.
3. miejsce - Natalia Steglińska, Katarzyna Szukalska, uczennice klasy 7A Szkoły Podstawowej Nr 153 w Łodzi.
Wyróżnienia
- za wiosenny akcent mazurka - Alicja Pustelnik, Tymoteusz Zdolski, Marta Stępnik, Martyna Zawadzka,
uczniowie klasy 7B Szkoły Podstawowej Nr 101 w Łodzi
- za mazurek - tradycyjną pisankę - Maja Plucińska, Weronika Urbanek, Marcelina Wiśniewska, uczennice klasy III Gimnazjum Nr 18. Dla zwycięzców z gimnazjów i SP, oprócz nagród książkowych, przygotowano Vouchery na zajęcia w pracowniach kształcenia praktycznego. Zapraszamy na samodzielne wykonanie pralin i dekoracji z czekolady.
W tym wyjątkowym dla nas dniu zaproszeni goście (m.in. pan Tomasz Trela - pierwszy Wiceprezydent Miasta Łodzi, pan Krzysztof Barański - Wicedyrektor PUP, przedstawiciele pracodawców, Izby Rzemiosła, PŁ oraz uczniowie gimnazjów i szkół podstawowych) mogli dowiedzieć się, jakie trendy obowiązują w branży spożywczej; wzięli udział w: warsztatach piekarskich, dekorowaniu mini-mazurków, warsztatach z wykorzystania elementów kuchni molekularnej do produkcji deserów, produkcji wafli oraz badania jakości żywności. Na chwilę zadumy zaprosili nas uczniowie klas 1 ta, 2 tb, 3 ta, 4 tb, 1b, którzy pod kierunkiem p. prof. Beaty Łasek przygotowali część artystyczną, która wprowadziła Gości w odwieczne i cykliczne misterium śmierci, odradzania się i życia.
Jeżeli jeszcze nas nie odwiedziłeś/-aś - żałuj!!
Zapraszamy Cię na najbliższe ni otwarte - 07 kwietnia 2018 r. (sobota) godz. (10-13).
--------------
EZJ, IR' 25.03.2018r.
 

Dział: