• Poszukiwane zawody

        • Przetwórca mięsa

          Przetwórca mięsa to zawód dla osób otwartych na nowości kulinarne, chcących poznawać smaki i metody produkcji zarówno nowych jak i tradycyjnych przetworów mięsnych, zainteresowanych nowoczesnymi rozwiązaniami technicznymi. W trakcie nauki uczniowie zdobędą umiejętności wytwarzania różnego rodzaju wyrobów mięsnych i drobiowych, wykrawania elementów gastronomicznych, przeprowadzania obróbki termicznej surowców i produktów. Nauczą się również przygotowywać wędliny i elementy kulinarne do sprzedaży. Przetwórca mięsa w obecnych czasach korzysta z wielu specjalistycznych maszyn i urządzeń, które uczniowie nauczą się obsługiwać. Od samego początku nauki, przyszli przetwórcy mięsa będą wdrażani do szczególnej dbałości o higienę produkcji i najwyższą jakość wyrobów.

          Szczegóły: Przetwórca mięsa.

          Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego 

          to zawód dla osób otwartych na nowości techniczne, chcących poznawać metody produkcji żywności z wykorzystaniem nowoczesnych technik i technologii. W trakcie nauki uczniowie zdobędą umiejętności wykorzystania maszyn i urządzeń do wytwarzania produktów wybranej branży przemysłu spożywczego, np. przemysłowa produkcja pieczywa, wędlin, wyrobów mleczarskich. Nauczą się obsługiwać nowoczesne urządzenia i zautomatyzowane linie technologiczne, korzystać z dokumentacji technicznej i technologicznej oraz specjalistycznych programów komputerowych.

          Szczegóły: Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego