• Historia Naszego ZSPS

        • Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego to szkoła o ponad 60-letniej tradycji.

           

          2020 – zdobywamy Mistrzostwo Polski Uczniów Szkół Cukierniczych! Mistrzami Polski na targach Expo Sweet 2020 zostają uczniowie klasy czwartej technikum Dariusz Dejnakowski i Natalia Pietera (pod opieką pani Ewy Jatczak).
          W tym samym roku ropoczynamy pracę zdalną, później pracę w systemie hybrydowym, w związku z pandemią koronawirusową COVID-19.

           

          2018 – startuje projekt unijny „Młodzi cukiernicy – mistrzowie deserów”. Szkoła świętuje 60. rocznicę swego powstania. Sztandar Szkoły został odznaczony Złotym Krzyżem Związku Żołnierzy Wojska Polskiego oraz medalem Towarzystwa Pamięci Powstania Wielkopolskiego „Wierni pamięci”.

           

          2017 – rozpoczyna się realizacja kolejnego projektu unijnego „Zdobywam wiedzę –

          zdobywam świat”; prawie 500 tysięcy złotych na dodatkowe zajęcia dla uczniów i nowoczesny sprzęt komputerowy.

           

          2016– zostaje uruchomiony nowy kierunek kształcenia: technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności; jest to PIERWSZA TAKA KLASA W POLSCE.

           

          2014 – realizacja projektu „Kształcenie zawodowe szansa na lepszą pracę – program rozwojowy ZSP5,ZSP7 i ZSPS w Łodzi” – pozyskanie środków na zajęcia dodatkowe dla młodzieży oraz  wyposażenie pracowni językowej.

           

          2013 – powstają dwie pracownie ekologiczne: biologiczno-chemiczna i analizy żywności, wyposażone w nowoczesne pomoce dydaktyczne.

           

          2012 – szkoła powraca do nazwy Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego.

           

          2011 – zacieśnia się współpraca szkoły z Izbą Rzemieślniczą w Łodzi – rozpoczyna się realizacja dwóch partnerskich projektów POKL „Akademia młodego cukiernika” i „Akademia młodego piekarza”; szkoła pozyskuje prawie milion złotych na kolejne szkolenia uczniów i wyposażenie kolejnych pracowni.

           

          2010 – na terenie szkoły powstaje kompleks boisk sportowych Orlik.

           

          2009 – rozpoczyna się realizacja projektu unijnego pn. „Od placka drożdżowego do tortu weselnego czyli od ucznia do mistrza" w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki Działanie 9.2 - Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego; tym samym szkoła pozyskuje prawie pół miliona złotych na szkolenia uczniów i wyposażenie techniczne.

           

          2008 – jubileusz 50-lecia szkoły.

           

          2007– zostaje uruchomiony nowy kierunek kształcenia: technik żywienia i gospodarstwa domowego. Szkoła – stając się ośrodkiem egzaminacyjnym – wzbogaca się o nowe pracownie piekarsko-cukiernicze wyposażone w profesjonalny sprzęt do przygotowania ciast i wypieków.

           

          2006 – w klasie policealnej zostaje wprowadzone kształcenie modułowe; zaczyna funkcjonować pracownia, w której odbywają się ćwiczenia praktyczne – produkcja piekarska i cukiernicza.

           

          2005 – od 1 lutego w szkole obowiązuje system zarządzania jakością zgodny z europejską normą ISO 9001:2001, potwierdzony certyfikatem.

           

          2004 – w dniu Edukacji Narodowej, 14 października, szkoła otrzymuje nowy sztandar ufundowany przez Radę Rodziców działającą przy szkole

           

          2003 – w związku z reformą oświaty następują zmiany nazwy; szkoła przyjmuje nazwę Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 6 w Łodzi. Nadal jest to szkoła imienia Powstańców Wielkopolskich.

           

          2002 – ZSPS nr 2 rozszerza kierunki kształcenia: szkoła zasadnicza o zawód rzeźnik-wędliniarz, technikum o specjalizację przetwórstwo mięsa.

           

          2000 – od 1 września nową siedzibą szkoły staje się gmach przy ul. Franciszkańskiej 137, dotychczasowa siedziba likwidowanego Zespołu Szkół Mechanicznych nr 4.

           

          1995 – zespół szkół powiększa się o Liceum Techniczne oraz Ośrodek Szkolenia Kursowego dla Bezrobotnych.

           

          1994 – w ZSPS nr 2 powstaje Ośrodek Dokształcania Zawodowego.

           

          1991 – szkoła uruchamia kolejną specjalizację dla techników technologii żywności –  

          browarnictwo.

           

          1976 – kolejna zmiana organizacyjna i jednocześnie zmiana nazwy na Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego nr 2.

           

          1972 – szkoła zaczyna funkcjonować pod nazwą Technikum i Zasadnicza Szkoła Przemysłu Piekarskiego nr 2.

           

          1965 – 18 grudnia odbywa się uroczystość nadania szkole imienia Powstańców Wielkopolskich. Wraz z nadaniem imienia szkoła otrzymuje również sztandar ufundowany przez Łódzkie Zakłady Przemysłu Piekarskiego.

           

          1962 – szkoła przenosi się do własnej siedziby, którą jest Szkoła – Pomnik Tysiąclecia przy ul. Emilii Plater 34 na Bałutach.

           

          1958 – POWSTANIE szkoły na mocy zarządzenia ministra oświaty pod nazwą Technikum Przemysłu Piekarskiego i Zasadnicza Szkoła Przemysłu Piekarskiego; szkoła jednak nie posiadała własnego gmachu i dwukrotnie zmieniała siedzibę. Kształci uczniów w zakresie piekarstwa i cukiernictwa.