• Chatka z piernika
      • Chatka z piernika

      • 02.12.2019 22:44
      • Jak zrobić chatkę z piernika?
        Można skorzystać z dobrych podpowiedzi dostępnych w Internecie, wraz z załączonymi szablonami, które ułatwią wycięcie z ciasta piernikowego elementów chatki.
        Wybraliśmy jedną z wielu propozycji. Na jej podstawie zrobiliśmy chatkę jak na zdjęciu obok.
      • Źródło:

        http://www.mytaste.pl/click/index/7981614/?site=swiatciasta.blogspot.com

        http://1.bp.blogspot.com/-mCa7nYceriE/UAaxosgR03I/AAAAAAAAAeg/nNJOLk61j68/s1600/domek_z_piernika_fd.jpg

        Składniki: 

        • 50 dag miodu
        • 30 dag cukru pudru
        • 20 dag margaryny
        • 1 kg mąki
        • 3 łyżeczki sody
        • torebka przyprawy do pierników
        • 2 łyżeczki kakao
        • 2 jajka
        • 5 łyżek mleka
        • torebka cukru waniliowego
        • szczypta soli

        Na lukier:

        • 2 białka
        • 50 dag cukru pudru
        • sok z 1/2 cytryny
        • 2 łyżki kakao

        Po raz pierwszy zdecydowałam się na zrobienie świątecznego domku z piernika. Muszę przyznać, że jest z nim "trochę" pracy... ale efekt końcowy wynagradza cały trud.

        W rondlu, na małym ogniu rozpuścić miód. Chwilę pogotować. Zamieszać, dodać cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Mieszać, aż cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jajka i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki (nawet na całą noc).  

        Rozwałkować na grubość około 3 mm i wyciąć następujące części domku (fot.1):

        1. Podstawę 2. Front 3. Tył 4. Ścianki boczne 5. Drzwi 6. Dach 7. Komin 8. Drewienka na opał 9. Płotek 10. Okiennice i parapety.

        Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wypiekać 12-15 minut w temp. 200ºC. Najlepiej posegregować elementy na mniejsze i większe. Najpierw upiec większe a na końcu mniejsze, którym zdecydowanie można skrócić czas pieczenia do 7-8 minut, aby się nie przypaliły i zachowały ładny piernikowy kolor. Wystudzić.

        Przygotować lukier. Ubić białka, powoli dodając cukier puder i sok z cytryny. Podzielić go na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie zamieszać. Brązowy lukier będzie stanowił podstawowe spoiwo do łączenia elementów chatki.

        Najpierw połączyć ścianki domku. W tym celu krawędzie ścianek posmarować dosyć obficie kakaowym lukrem i ułożyć je na podstawie. Chwilę przytrzymać, by lukier dobrze "związał", po czym odstawić do zastygnięcia (fot.2). Następnie przykleić elementy dachu. Również zostawić na chwilę do zastygnięcia. Dokleić drzwi tak, aby były otwarte, a na koniec okiennice, parapety, płotek, "drewutnię" i komin (fot.3).

        Gdy już wszystko dobrze nam zastygnie możemy brać się za dekorację białym lukrem (fot.4). Teraz już wszystko zależy od naszej koncepcji i pomysłowości. Wierzę, że każdy wykonany domek wniesie wiele radości i piernikowego aromatu do Waszych domów :)

         

        http://4.bp.blogspot.com/-MHr_u-8WD8I/UAa0rTaGUCI/AAAAAAAAAew/KFYQfM67XEI/s400/domek_z_piernika_fm1.jpg

        http://4.bp.blogspot.com/-8hx1rYthVis/UAa0xidJ1LI/AAAAAAAAAe8/xPJC-pBLQ2A/s400/domek_z_piernika_fm2.jpg

        http://3.bp.blogspot.com/-zgdQLac4exg/UAa07EB6mUI/AAAAAAAAAfI/0nqdOeuauyc/s400/domek_z_piernika_fm3.jpg

        http://1.bp.blogspot.com/-FggT1HWjRds/UAa1TA64U3I/AAAAAAAAAfU/P2pejSox4ck/s400/domek_z_piernika_fm4.jpg

         

        Szablony do pobrania:
         szablon_na_domek_z_piernika.pdf

         

      • Wróć do listy artykułów