Aktualności

Aktualności

      • Zapraszamy na Dzień Mazurka
        • Zapraszamy na Dzień Mazurka

          Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi, ul. Franciszkańska 137, zaprasza na Dzień Mazurka oraz zajęcia związane z wykonywaniem tych słodkich wyrobów.    

          Harmonogram działań:       

          • Od 2 do 5 kwietnia 2019 r. – warsztaty dla uczniów klas siódmych, w ramach których wykonywać będą mazurki biorące udział w Konkursie na Najładniejszy Mazurek (regulamin poniżej).
          • 11 kwietnia 2019 r. od godz. 11.00 – Dzień Mazurka: ogłoszenie wyników Konkursu na Najładniejszy Mazurek, dni otwarte szkoły, zwiedzanie szkoły i wystaw mazurków, warsztaty związane z produkcją świątecznych wyrobów piekarskich
            i cukierniczych.
          • 12 kwietnia 2019 r. warsztaty piekarsko-cukiernicze dla uczniów klas szóstych szkół podstawowych.
          • 25 kwietnia 2019 r. – Dzień Doradztwa połączony z warsztatami z wykonywania
            i dekorowania deserów oraz piekarskimi – przeznaczone dla uczniów klas ósmych szkół podstawowych.

          Zwiedzanie wystaw mazurków oraz zwiedzanie szkoły w Dniu Mazurka – ogólnodostępne.
          Udział w warsztatach możliwy jest po wcześniejszym uzgodnieniu terminu.


           

          Regulamin Konkursu na Najładniejszy Mazurek
          dla uczniów siódmych klas szkół podstawowych.

           

          1. Uczniowie biorący udział w konkursie składają i dekorują swoje mazurki podczas zajęć warsztatowych odbywających się w ZSPS, Łódź, ul. Franciszkańska 137,
            w dniach od 2 do 5 kwietnia 2019 r., pod okiem nauczycieli ZSPS. Na zajęcia grupy umawiają się wcześniej, celem ustalenia dokładnego terminu (dnia, godziny) zajęć.
          2. Podczas zajęć warsztatowych obowiązuje roboczy strój – biała bluza (typu T-shirt), fartuch, czapka jednorazowa, uczniowie nie mogą mieć pomalowanych paznokci.
          3. Uczniowie mają do dyspozycji blaty z ciasta kruchego, marmoladę i materiały do dekorowania. Dopuszcza się korzystanie z własnych materiałów dekoracyjnych.
          4. Mazurki mogą być wykonywane przez pojedyncze osoby lub w grupach 2- lub 3-osobowych.
          5. Wykonane podczas zajęć mazurki uczniowie pozostawiają w ZSPS do dnia
            11 kwietnia 2019 r., do dnia ogłoszenia wyników Konkursu. W tym dniu nastąpi ogłoszenie wyników konkursu, podczas uroczystości otwarcia Dnia Mazurka.
          6. W skład komisji konkursowej, oceniającej gotowe wyroby, wchodzą: przedstawiciele Izby Rzemieślniczej, Cechu Cukierników oraz Cechu Piekarzy i Przedsiębiorców oraz dyrektor i nauczyciel przedmiotów zawodowych ZSPS.
          7. Kryteria oceniania mazurków:                                                                                
          • oryginalność (pomysłowość) kompozycji                                          0-10 pkt
          • różnorodność użytych technik dekoracyjnych                                   0-10 pkt
          • dobór barw                                                                                          0-10 pkt
          • estetyka                                                                                               0-10 pkt
          • samodzielność wykonania dekoracji oraz stopień trudności              0-10 pkt
          1. Każdy uczestnik konkursu otrzyma dyplom uczestnictwa, dla wyróżnionych przewidziane są atrakcyjne nagrody.
          2. Organizatorem Konkursu są Katarzyna Wojtalik i Izabela Rosiak, nauczycielki ZSPS.

          mgr inż. Katarzyna Wojtalik – kierownik szkolenia praktycznego

      • Robimy diamenty
        • Robimy diamenty


          W "Spożywczaku" uczniowie wykonują iście jubilerską robotę - bo chyba zauważacie, że na siatce ze zdjęcie mamy cukiernicze... diamenty! Powstały pod okiem pani Ewy Jatczak jako efekt eksperymentów. Jak? Może dowiesz się odwiedzając naszą szkołę.

      • Pierwsze kroki w pracy z czekoladą
        • Pierwsze kroki w pracy z czekoladą


          Trudna sztuka wykonywania napisów i elementów dekoracyjnych z czekolady wymaga wielu ćwiczeń. Krok po kroku dochodzimy do wprawy. I tutaj mile widziana jest inwencja własna.
                

        • Konkurs ortograficzny

          Podjęliśmy rękawicę, rzuconą przez AHE!

          14.03.2019 r. nasze dwie uczennice: Martyna i Dominika z klasy 1 technikum, podjęły wyzwanie AHE i w czasie  trwania Łódzkich Targów Edukacyjnych stanęły do walki z … ortografią polską i angielską. 

          (Oczywiście najpierw musiały pokonać swoje koleżanki i kolegów w etapie szkolnym konkursu.)

          Nasza łódzka Akademia zaprosiła uczniów szkół ponadgimnazjalnych do zmierzenia się z nie zawsze łatwymi zasadami
          (i wyjątkami) polskiej i angielskiej ortografii.

          Dyktando - podobnie jak na etapie szkolnym - było intrygujące i ciekawe, co wcale nie oznacza, że łatwe do napisania!

          Czekamy z niecierpliwością na wyniki i trzymamy kciuki za nasze Uczennice!

                                 

             

      • Gdy jesteśmy głodni robimy pizzę
        • Gdy jesteśmy głodni robimy pizzę

          Pachnąco i gorąco! Pizza z ciasta drożdżowego wpisuje się w nasze tematy i pozwala zaspokoić potrzebę zespołowego spożywania prosto z pieca.


          I dlatego warto być uczniem "Spożywczaka".

      • Wypiekamy na lekcjach: napoleonki i karpatki
        • Wypiekamy na lekcjach: napoleonki i karpatki


          Na koniec tygodnia pracownie cukiernicze wykorzystaliśmy do sporządzenia ciasta francuskiego metodą holenderską oraz ciasta parzonego. Powstały odpowiednio klasyczne wyroby: napoleonki i karpatki.
           

      • Kosmiczne torty
        • Kosmiczne torty


          Nowoczesne techniki i technologie wykorzystywane są w tworzeniu ciekawych tortów przez naszych uczniów.
          Darek Dejnakowski, uczeń technikum z 3tb, chętnie kreuje torty o nietypowych kształtach i ciekawym wnętrzu.
          Zobacz zdjęcia dodane do galerii Kosmiczne torty by zajrzeć do wnętrza tortów Darka.

      • Desery tortowe a'la kleks
        • Desery tortowe a'la kleks


          Uczniowie z branżówki spróbowali swoich sił w stworzeniu torcików oblewanych błyszczącymi polewami. Może nie wyszło idealnie, ale na pewno smacznie, no i pierwsze koty za płoty. Na zdjęciu torciki Ani z 2b oraz Malwiny i Pawła z 2a.

      • Ostatki czyli koniec karnawału
        • Ostatki czyli koniec karnawału


          Polskie obyczaje powoli zamierają, niemniej w naszym "Spożywczaku" można było spotkać w ostatkowy wtorek miłośników ostatków i karnawałowego zwyczaju przebierania się.