Aktualności

Aktualności

      • W pracowni badania żywności
        • W pracowni badania żywności

          W "Spożywczaku" kształcimy w systemie modułowym, który charakteryzuje się łączeniem teorii z praktyką. Dlatego dużo czasu uczniowie spędzają w pracowniach na ćwiczeniach.
          Pracownia badania jakości żywności służy zarówno technikom kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności (jesteśmy jedyną szkołą w Polsce kształcącą w tym zawodzie), jak i technikom technologii żywności.


          Poznaj pracownię i jej wyposażenie, oglądając zdjęcia dodane do galerii W pracowni badania żywności.

      • Otworzyliśmy drzwi w sobotę
        • Otworzyliśmy drzwi w sobotę

          27 kwietnia w naszej szkole drzwi były otwarte dla kandydatów do "Spożywczaka". W tym dniu czekolada lała się strumieniami. Można było własnoręcznie wykonać nie tylko przepyszne praliny, dekoracyjne ciastka, ale także przygotować aromatyczną kawę.
          Dziękujemy naszym gościom za odwiedziny!


          Więcej na naszym facebooku.

      • Drzwi otwarte w sobotę 27 kwietnia
        • Drzwi otwarte w sobotę 27 kwietnia

          Chętnych do odwiedzenia naszej szkoły zapraszamy w sobotę 27 kwietnia w godzinach od 10 do 13. Będzie można obejrzeć "Spożywczak" od wewnątrz, wejść do naszych pracowni oraz porozmawiać o warunkach naboru i kształcenia. 
          ZAPRASZAMY!

        • Informacja

          Zawiadamiamy,
          że zaplanowany na 

          25 kwietnia 2019 r.
          Dzień Doradztwa Zawodowego
          nie odbędzie się.

      • Nasz szkolny przepis: migdałowo-chałwowy mazurek
        • Nasz szkolny przepis: migdałowo-chałwowy mazurek

          Tak wyglądał (przed zjedzeniem, mniam, mniam) nasz szkolny mazurek z blatów z ciasta kruchego migdałowego, przełożonych marmoladą śliwkowo-mirabelkowo-różaną, obrzeżony migdałowym ciastem biszkoptowo-tłuszczowym, z powierzchnią wykończoną pokruszoną chałwą, zalaną polewą chałwową. Dekoracje z suszonych owoców, czekolady i lukru.


          Zobacz przepis w zakładce Dobry przepis na...
          Mazurek został wykonany przez nauczycieli przedmiotów zawodowych: Krzysztofa Maślińskiego i Annę Nezdropę.

      • Najładniejszy mazurek siódmoklasistów
        • Najładniejszy mazurek siódmoklasistów

          Z okazji Dnia Mazurka w "Spożywczaku" odbył się konkurs dla siódmoklasistów na najładniejszy mazurek. Na zdjęciu zwyciężczyni - Patrycja Kuśmierek z SP 101 - ze swoim mazurkiem.


          Gratulujemy! 

      • Zapraszamy po odbiór mazurków konkursowych
        • Zapraszamy po odbiór mazurków konkursowych

          Dziękujemy uczestnikom za udział w konkursie na najładniejszy mazurek. Mazurki można odbierać w szkole do ferii. W poniedziałek 15 kwietnia mazurki będą do odbioru w godzinach od 11 do 15.

      • Dzień Mazurka i wyniki konkursu na najładniejszy mazurek
        • Dzień Mazurka i wyniki konkursu na najładniejszy mazurek

          W czwartek 11 kwietnia obchodziliśmy Dzień Mazurka. Uroczystość miała nieco skromniejszy charakter niż w latach poprzednich. W trakcie tego dnia odwiedzający nas goście mogli obejrzeć wystawę mazurków wykonanych przez uczniów naszej szkoły oraz siódmoklasistów z pobliskich szkół. Zaprezentowano także mazurki zaprzyjaźnionych łódzkich cukierni.
          W ramach tzw. otwartych drzwi kandydaci do szkoły zapoznali się z ofertą edukacyjną oraz zapleczem dydaktycznym w części zawodowej szkoły.
          W jednej z pracowni technologicznej osoby chętne mogły same sporządzić i udekorować mazurka.
           
          Wyniki Konkursu na Najładniejszy Mazurek
           
          W ramach Konkursu na Najładniejszy Mazurek uczniowie wykonali w tym roku rekordową liczbę – 52 mazurki. Część uczniów wykonała nawet dwa mazurki.
          W skład komisji oceniającej mazurki wykonane przez uczniów naszej szkoły weszli:
          p. Małgorzata Gryglewska – dyrektor Izby Rzemieślniczej
          p. Feliks Ponitka – starszy Cechu Piekarzy i Przedsiębiorców
          p. Piotr Karkowski – starszy Cechu Cukierników
          p. Katarzyna Wojtalik – kierownik szkolenia praktycznego
           
          Wyniki konkursu:
          Miejsce
          Nazwisko i imię, klasa
          Ilość pkt.
          I
          Karolina Popiołkiewicz, klasa 1ta
          168
          II
          Kacper Karalus, klasa 1ta
          162
          III
          Lidia Rygiert, klasa 2ta
          160
          IV
          Sandra Karpińska, klasa 3ta
          158
          V
          Dominik Sarnecki, klasa 1b 
          157
          VI
          Malwina Gradys, klasa 2a 
          154
          VII
          Weronika Kasperska, klasa 2ta
          153
          VIII
          Natalia Matysiak, klasa 1ta
          152
          IX
          Maciej Zastrużny, klasa 2ta
          150
          X-XI
          Julia Brożyna, klasa 1b 
          149
          Paulina Szwedowska, klasa 1ta
          149
          XII
          Natalia Tomala, klasa 2ta
          146
          XIII
          Filip Piórkowski, klasa 2a 
          142
          XIV
          Adrian Czyż, klasa 2ta
          137
          XVI-XVIII
           
          Natalia Bińczyk, klasa 1b 
          135
          Martyna Troska, klasa 1ta
          135
          Dominika Wiktorska, klasa 1ta
          135
          Zuzanna Puchniak, klasa 1ta
          135
          XIX
          Natalia Rutkowska, klasa 1tb
          131
          X
          Paweł Morawski, klasa 2a 
          130
          XXI do LII
          Klaudia Feterlich, klasa 3ta
          Dawid Ćwikliński, klasa 1b
          Maksymilian Krawczyk, Mariusz Jabłoński, klasa 3a
          Adrian Anuszewski, klasa 1ta
          Jakub Tobola, Karolina Brewińska, Aleksandra Kubryn, klasa 1tb (dwa mazurki)
          Anna Sierant, klasa 1tb
          Klaudia Pabin, klasa 1tb
          Anna Miśkiewicz, klasa 2b (dwa mazurki)
          Marcelina Dróżdż, klasa 2ta
          Dawid Janiszewski, klasa 2ta
          Weronika Styczyńska, klasa 2ta
          Natalia Wróblewska, klasa 2ta
          Angelika Miksa, klasa 2ta
          Wiktoria Małańczuk, klasa 2ta
          Dominik Tokarski, klasa 2a
          Kamila Kuczborska, klasa 2a
          Kacper Wosiński, klasa 2ta
          Emilia Woźniak, klasa 2ta
          Jakub Zakrzewski, klasa 2ta
          Daria Banasik, klasa 2ta
          Patrycja Rosiak, klasa 2ta
          Karolina Durajska, klasa 2ta
          Zuzanna Juźwik, klasa 2a
          Daniel Fladziński, klasa 2a
          Adam Florczak, klasa 2a
          Natalia Pietera, klasa 3tb
          Agnieszka Chrzanowska, klasa 3tb
          Krzysztof Stańczyk, klasa 1tb
          Natalia Tomala, klasa 2ta (drugi mazurek)
          Natalia Bińczyk, klasa 1b (drugi mazurek)
          Adrian Czyż, klasa 2ta (drugi mazurek)

           


          Katarzyna Wojtalik

      • "Ludzie ludziom zgotowali ten los..."
        • "Ludzie ludziom zgotowali ten los..."

          02.04.2019 zwiedzaliśmy obozy koncentracyjne w Auschwitz-Birkenau.
          Nikt, nawet obecny dziś na terenie obozu, nie jest sobie w stanie wyobrazić bezmiaru męki więźniów każdego obozu nazistowskiego. Informacje, które wstrząsnęły uczestnikami wyjazdu:
          - średnia życia więźniów – 3 miesiące;
          - bardzo dużo transportów w ogóle nie było rejestrowanych w dokumentacji obozowej, gdyż WSZYSCY przyjeżdżający zginęli w ciągu doby w komorach gazowych; nie wiemy więc dokładnie, ile osób zginęło w obozie;
          - wielkość racji żywnościowych (1200-1500 kcal) – dziś osoby odchudzające się przyjmują taką ilość;
          - praca codziennie przez 10-12 godzin;
          - dramatyczne, nie do wyobrażenia warunki życia i sanitarne.
          Zdjęcia – obejrzysz je w
          galerii "Ludzie ludziom zgotowali ten los..."  nie oddają wrażenia, które wywiera obóz na każdym zwiedzającym.
          -------------------------------------
          Ewa Zdziemborska-Jatczak
           

      • Może koszyczek wielkanocny?
        • Może koszyczek wielkanocny?

          Obok tradycyjnego mazurka, na stole wielkanocnym może pojawić się koszyczek wykonany na bazie tartaletki. Aby koszyczek miał rączkę, wystarczy zapleść warkoczyk, który posłuży za pałąk koszyczka (ładniej będzie wyglądał uchwyt koszyczka delikatniejszy niż te ze zdjęcia).

           

      • Próbujemy sił w carvingu
        • Próbujemy sił w carvingu


          Rzeźbienie w owocach i warzywach wymaga dużej cierpliwości i uwagi, a także zajmuje sporo czasu początkującym. Ale krok po kroku posuwamy się do przodu i cieszymy się, gdy coś nam wyjdzie a palce nie zostaną skaleczone.
           

      • Mazurki stwarzają nastrój
        • Mazurki stwarzają nastrój


          Zbliżają się święta wielkanocne - szkoła spożywcza pamięta o mazurkach. Dla dobrego przykładu proponujemy taki radosny mini-mazurek autorstwa Natalki z 1tb.

        • Konkurs na Najładniejszy Mazurek

          Zapraszamy wszystkich uczniów do udziału w corocznym konkursie na Najładniejszy Mazurek. 
          Przygotowane (w szkole!) mazurki należy oddać komisji konkursowej najpóźniej 9 kwietnia 2019 roku do godziny 16:00. 

          Ogłoszenie wyników nastąpi podczas Święta Mazurka w dniu 11 kwietnia 2019 roku.

          Regulamin konkursu.

          Kryteria oceniania przez komisję:

          • Dobór barw                                                                                      0-10 pkt.
          • Oryginalność (pomysłowość) kompozycji                                      0-10 pkt.
          • Różnorodność użytych  technik dekoracyjnych                              0-10 pkt.
          • Estetyka                                                                                           0-10 pkt.
          • Samodzielność wykonania dekoracji oraz stopień trudności          0-10 pkt. 

           

          - Mazurki będą oceniane przez Komisję, w skład której będą wchodzić przedstawiciele Izby Rzemieślniczej, Cechu Cukierników, Cechu Piekarzy i Przedsiębiorców oraz dyrektor Joanna Kośka.

          - Uczestnicy przynoszą własne surowce i półprodukty, składają i dekorują mazurka w szkolnej pracowni technologicznej 129 , 131 lub 132 od 1 do 9 kwietnia 2019 r.

          - Prace mają być wykonane samodzielnie.

          - Szkoła umożliwi skorzystanie z barwników spożywczych do zabarwienia pomady, glazury, foremek, czekolady plastycznej. Blaty do mazurków można wypiec w szkole (z własnych surowców) lub przynieść gotowe (dekoracja mazurka musi być wykonana w szkole).

          Harmonogram wykonania mazurków

          • 1a 1.04 pn 10-12 K. Maśliński, I. Rosiak: dokończenie 3.04 środa 11-12 M. Krawczyk, I. Rosiak od 12 S. Bajor, E. Jatczak
          • 1b 1.04 pn 8-10 A. Nezdropa, dokończenie 2.04 wtorek 12-14 A. Nezdropa
          • 2a marzec – K. Krawczyk, E. Jatczak, dokończenie 1.04 K. Krawczyk, 4.04 (9-11) E. Jatczak
          • 2b – marzec, 4.04 czwartek 11-14 A. Nezdropa dokończenie
          • 3a – S. Bajor na zajęciach praktycznych 5.05
          • 1ta – wtorek 2.04 od 12-14 E. Jatczak/A. Matuszewska i grupa druga I. Rosiak, dokończenie czwartek od 13oo I. Rosiak i D. Woźniak
          • 1tb – 2.04. wtorek od 8 godziny A. Kleśta, E. Szudrowicz, dokończenie od 810 3.04 w środę A. Kleśta, K. Maśliński/E. Jatczak
          • 2ta      4.04 czwartek K. Maśliński, M. Krawczyk, dokończenie w piątek 5.04 od 810
          • 3ta – 9.04 wtorek od 11 D. Woźniak, E. Szudrowicz
          • 3tb – 5.04 piątek od 12 A. Kleśta i D. Woźniak

          Wszelkich informacji dotyczących konkursu udzielają kierownik szkolenia praktycznego – Katarzyna Wojtalik oraz organizatorzy: Ewa Jatczak i Maria Krawczyk.


          Ewa Jatczak