• Informacje dotyczące organizacji etapu wojewódzkiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik oraz w Zawodzie Piekarz
      • Informacje dotyczące organizacji etapu wojewódzkiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik oraz w Zawodzie Piekarz

      • 20.12.2022 23:42
      • Miejsce turnieju: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi, ul. Franciszkańska 137
        Termin: 12 stycznia 2023 r.
        godz. 8.45, sala 133 – Otwarcie Turniejów przez Przewodniczącego Komisji Wojewódzkiej
        godz. 9.00, sala 133 – test pisemny
        około godz. 10.00 rozpoczęcie etapu praktycznego – sala 131 piekarze, sala 129 cukiernicy
        około godz. 16.00 zakończenie etapu praktycznego, prezentacje prac
        około godz. 17.00 ogłoszenie wyników i podsumowanie.
         
      • UWAGA: Temat prac w części praktycznej - dowolny.

        Zadania w części praktycznej dla zawodu cukiernik

        • Tort okrągły  o średnicy co najmniej 24 cm lub innego kształtu o takiej samej wielkości.
        • 8 ciasteczek bankietowych lub monoporcji
        • 2 figurki z marcepana lub masy cukrowej w dwóch powtórzeniach (2x2) do 100 g każda
        • Napis z czekolady
        • Element dekoracyjny z karmelu lub czekolady

        Prosimy o zapewnienie własnych półproduktów.

        W pracowni do dyspozycji jest sprzęt: stół chłodniczy, stół mroźniczy, zamrażarka szokowa, temperówka do czekolady, miksery, sprzęt drobny cukierniczy

        Zadania w części praktycznej dla zawodu piekarz

        • 8 bułek zwykłych, np. bułki poznańskie (kęsy do 100 g)
        • 5 różnych bułek drobnych plecionek (kęsy do 100 g) po 3 sztuki każdego rodzaju
        • 2 szt. chałek z 5 lub 6 splotów
        • Eksponat z ciasta półcukierniczego (z około 1 kg ciasta)
        • Dekoracja chleba okolicznościowego z ciasta martwego

        Zapewniamy ciasto i ciasto martwe. Prosimy o przywiezienie chleba do dekoracji.

        W pracowni do dyspozycji jest sprzęt: chłodziarka, piec piekarski z komorą rozrostową, miksery, wagi, drobny sprzęt piekarski

        Do dyspozycji wszystkich uczniów są szafki bhp.

      • Wróć do listy artykułów