Dziś pożegnaliśmy klasy IV z rocznika 2018-2022. Miał być reportaż, ale postanowiliśmy jednak umieścić wideorelację. Kochani Absolwenci! Będziemy za Wami tęsknić!
Запрошуємо на "SPOŻYWCZAKA".
Пояс, оладки, що означає «SPOŻYWCZAK» українською.
Поділіться з нами своїми традиційними рецептами. Запрошуємо на "SPOŻYWCZAKA".
DZIEŃ CHLEBA W SPOŻYWCZAKU
Wyszystkich miłośników chleba zapraszamy na nasze świeto. Szczegóły niebawem.
Dni otwarte oj działo się działo
23 kwietnia odbyły się piersze z dwóch dnia otwartych w naszej Szkole. Towarzyszło im wiele miłych i insporujących chwil. Foto relacja poniżej.
Trzeci stopień alarmowy CRP (3. stopień CHARLIE-CRP)
W związku z Zarządzeniami Prezesa Rady Ministrów: nr 87 z dnia 14 kwietnia 2022 roku w sprawie wprowadzenia drugiego stopnia alarmowego (2. stopień BRAVO) na całym terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz nr 88 z dnia 14 kwietnia 2022 roku w sprawie wprowadzenia trzeciego stopnia alarmowego CRP (3. stopień CHARLIE-CRP) na całym terytorium Rzeczypospolitej Polskiej informuję, że na teren szkoły będą wpuszczani tylko uczniowie oraz pracownicy szkoły. Wszystkie sprawy proszę załatwiać telefonicznie w godzinach pracy sekretariatu 8.00- 15.30. Ograniczenie to obowiązuje do dnia 30 kwietnia 2022r do godz. 23.59.
Błyskawiczny konkurs Wielkanocny
Błyskawiczny konkurs #Wielkanocny w Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi.
W zamkniętym słoiku umieszczone były czekoladowe jajka.
Zadaniem poszczególnych klas było oszacowanie, bez otwierania słoika ilości czekoladowych przysmaków. NAJLEPSZE OKO miała klasa 4 tb. Brawa dla zwycięzców.
Dzień Mazurka - relacja filmowa
Poniżej relacja filmowa z naszego Dnia Mazurka 2022. Zapraszamy do obejrzenia.
Dzień Mazurka 2022 - wyniki konkursu
Został rozstrzygnięty konkurs NAJŁADNIEJSZY MAZUREK. Wykonane przez uczniów prace przerosły nasze oczekiwania. Wszystkie wykonane mazurki były bardzo ładne.
Mazurki zostały ocenione przez Komisję, w skład której wchodzili m.in. przedstawiciele Izby Rzemieślniczej, Cechu Piekarzy i Przedsiębiorców i Pani Dyrektor szkoły. Komisja przedstawiła następujące wyniki:
I miejsce: Natalia Florek, uczennica klasy 3tb
II miejsce: Gabriela Klate i Wiktoria Pająk, uczennice z 3ta
III miejsce: Kamila Cichawa i Julia Ogórek, uczennice z 1ta
wyróżnienie dla Tomasza Pajora, ucznia kl. 2a
Zwycięzcom gratulujemy! Wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie dziękujemy.
Dzień Mazurka już za nami
Wczoraj w łódzkim Spożywczaku obchodziliśmy 11. Dzień Mazurka; święto, które na stałe wpisało się już w harmonogram naszych działań. Tym razem także udało nam się zaskoczyć naszych gości, oprócz części artystycznej, która pokazywała przedświąteczną gorączkę w naszych domach, związaną m.in. z wypiekaniem mazurków, mogliśmy obserwować młodych tancerzy, prezentujących swe umiejętności w …. mazurze!
Bardzo dziękujemy artystom z klasy 1ta pod wodzą pp. Anny Mielczarek i Karoliny Popiołek oraz zespołowi Pieśmi i Tańca Mała Anilana pod kier. Pani Katarzyny Korzeniewskiej
Cieszymy się, że swoje umiejętności cukiernicze mógł sprawdzić nasz gość honorowy- Łódzki Kurator Oświaty- pan Waldemar Flajszer.
Poniżej link do realacji telewizyjnej z Nszego święta
Makaron ze Spożywczaka
Uczniowie klasy 2ta, zdobywający zawód technika kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności, poznają technologie różnych branż przemysłu spożywczego. Przy tej okazji zaglądają do pracowni na ćwiczenia praktyczne, np. robiąc makaron.
2Ciasto zagniecione, rozwałkowane, pokrojone i wysuszone w piecu.
PS. Makaron, po ugotowaniu, został zjedzony z dodatkami.