Aktualności
Przeprowadziliśmy eliminacje międzywojewódzkie do Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz
W eliminacjach międzywojewódzkich do Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz, które odbyły się 12 stycznia w naszej szkole, uczestniczyło 3 uczniów naszej szkoły i 1 uczeń z Zespołu Szkół Spożywczych w Zabrzu, reprezentujący województwo śląskie.
Lody
Nowa galeria Lody została dodana do albumu fotograficznego
Desery lodowe wykonane przez uczniów podczas projektu "Lody i desery to lubię"
3
WOŚP w SPOŻYWCZAKU
Kochani mamy to! Już za kilka dni 31 finał WOŚP. Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi też gra dla #WielkaOrkiestraŚwiątecznejPomocy
Licytacja SŁODKA PAKA OD ŁÓDZKIEGO SPOŻYWCZAKA
Licytujcie! Siema!
Dzień Patrona...
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi oddaje hołd swoim Patronom - Powstańcom Wielkopolskim.
10.01.2023r. oddaliśmy hołd naszym patronom - Powstańcom Wielkopolskim. Uroczystość odbyła się na Cmentarzu Wojskowym pw. św. Jerzego w Łodzi. Powstanie wielkopolskie - jako jedyny zryw narodowościowy - w pełni zakończył się sukcesem. Dzięki poświęceniu i często - ofierze życia - uczestnicy tego zrywu zbrojnego wywalczyli dołączenie Wielkopolski do naszego kraju. W uroczystości wzięły udział: Władze Łodzi - w osobie pana Adama Wieczorka - Wiceprezydenta Łodzi; ks. ppłk Tomasz Krawczyk - proboszcz Parafii Wojskowej pw. św. Jerzego w Łodzi, poczty sztandarowe: Szkoły, WP, ZŻWP. Odczytano także list pani Hanny Zdanowskiej - Prezydent Miasta Łodzi. Wystawiliśmy posterunki honorowe, złożone z zawodowych żołnierzy i naszych uczniów przy grobach powstańców. Złożyliśmy także kwiaty na grobach naszych Patronów: kpt. Tadeusza Walczaka oraz pana Franciszka Krawca. Zdjęcia Patryk Wacławski - UMŁ.
Lody i desery - to lubię !
Po deserach pryszedł czas na praliny.
Lody i desery - to lubię !
Podczas przerwy świateczne postanowiliśmy troche poćwiczyć nasze umiejętności
3
Zdrowych i spokojnych Świąt.
Informacje dotyczące organizacji etapu wojewódzkiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik oraz w Zawodzie Piekarz
Miejsce turnieju: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi, ul. Franciszkańska 137
Termin: 12 stycznia 2023 r.
godz. 8.45, sala 133 – Otwarcie Turniejów przez Przewodniczącego Komisji Wojewódzkiej
godz. 9.00, sala 133 – test pisemny
około godz. 10.00 rozpoczęcie etapu praktycznego – sala 131 piekarze, sala 129 cukiernicy
około godz. 16.00 zakończenie etapu praktycznego, prezentacje prac
około godz. 17.00 ogłoszenie wyników i podsumowanie.
Międzyszkolny Konkurs Wiedzy o BHP dla szkół branży spożywczej i gastronomicznej 2022/2023
Podium dla Spożywczaka. Dwie uczennice Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego uzyskały tytuł laureata konkursu. I miejsce - Gabriela Klate , III miejsce - Natalia Florek.
Mistrzostwa "Spożywczaka" w Tenisie Stołowym
Yelizaveta Bondarchuk i Kasper Wrona zostali mistrzami szkoły w tenisie stołowym w roku szkolnym 2022/2023.
Duża liczba uczestników, ich super zaangażowanie oraz bardzo symatyczna atmosfera sprawiły, że tych mistrzostw długo nie zapomnimy. Smaczku imprezie dodał fakt, iż sędziami byli studenci Uniwersytetu Łódzkiego (przyszli nauczyciele wychowania fizycznego).Klasyfikacja dziewcząt:
1. miejsce - Bondarchuk Yelizaveta
2. miejsce - Wystop Oliwia
3. miejsce - Michalak Daria
Pozostali uczestnicy:
Sobczuk Wiktoria, Lechowska Alicja, Pierzyńska Ewa, Gronczewska Dominika, Kowalska Weronika, Mirys Maja, Chmielewska Weronika, Jaśkiewicz Oliwia.
Klasyfikacja chłopców:
1. miejsce - Wrona Kasper
2. miejsce - Grzywiński Jakub
3. miejsce - Bednarek Szymon
Pozostali uczestnicy:
Partyk Krawiec, Gabriel Gąsior, Oktawian Bujalski, Juliusz Klimkiewicz, Maksymilian Podsiadły, Piotr Lewandowski, Adam Skwarczyński, Jakub Urbaniak, Artem Pakholchak, Jakub Mucha, Daniel Węgrzynowski, Szymon Becht, Szymon Kmieć
Brawa dla wszystkich!
Piernikowe miasteczko w Spożywczaku
Piernikowe miasteczko w Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi. Po raz kolejny zmieniamy świat na piernikowo.
Jesteś ciekaw, co tym razem pokazali nasi uczniowie zapraszamy:
- dziś od 17:00 do 19:00
- 16.12 od 9:00 do 16:00
- 19.12 od 9:00 do 16:00
- 20.12 od 9:00 do 16:00
Organizujemy etap wojewódzki Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz
Komitet Główny XXVIII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz powołał komisje wojewódzkie do przeprowadzenia etapu wojewódzkiego turniejów, m.in. w naszej szkole.
Zainteresowane szkoły z województwa łódzkiego prosimy o kontakt na adres e-mailowy:
kontakt@zsps.elodz.edu.pl
tel. 42 655 10 40.Więcej informacji i regulamin turnieju na stronie organizatora - Zespołu Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu:
TURNIEJ (szkolamistrzow.info)
Ekipa Spożywczaka na warsztatach pszczelarskich
Uczniowie klas 4tb i 4ta pod opieką profesor Doroty Sujeckiej wzięli udział w warsztatach pszczelarskich prowadzonych przez lokalnych pszczelarzy. Warsztaty miały miejsce w bardzo klimatycznym miejscu - Fabryce Sztuki przy ulicy Tymienieckiego. Podczas warsztatów poznaliśmy ciekawostki z życia pszczół, rodzaje owadów zapylających oraz ich znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania ekosystemu. Daniel, Oktawian I Fabian w profesjonalnych kombinezonach uczyli się obsługi maszyn pszczelarskich. Zapoznaliśmy się z zagrożeniami, jakie niesie dla pszczół stosowanie pestycydów i herbicydów w przemyśle rolniczym i jakie możliwości hodowli pszczół i produkcji miodu mają hodowcy w warunkach miejskich. A na koniec spróbowaliśmy przepysznego miodu - oczywiście musieliśmy zgadnąć, z jakiej jest rośliny.
Uwaga – konkurs: ŚWIĄTECZNA CHATKA Z PIERNIKA
ŚWIĄTECZNĄ CHATKĘ Z PIERNIKA lub SZOPKĘ BOŻONARODZENIOWĄ, mieszczącą się podstawą na arkusz A4 do A3, składamy i dekorujemy w sposób dowolny w pracowniach piekarsko-cukierniczych w naszej szkole.
Lukier i czekolada
Uczniowie klasy 3ta technikum ćwiczą praktycznie szprycowanie lukrem i czekoladą. Efekty na zdjęciach.
AKADEMIA RODZICA UA/ Академія батьків
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi i Łódzkie Centrum Doskonalenia Nauczycieli i Kształcenia Praktycznego w Łodzi zapraszają 16 listopada 2022 r. od godz. 17.00 na spotkanie on-line w aplikacji Teams z Rodzicami uczniów szkół podstawowych, którzy pochodzą z Ukrainy.
AKADEMIA RODZICA UK prowadzona będzie w dwóch językach: polskim i ukraińskim. Poznacie Państwo na niej ofertę edukacyjną łódzkich szkół, kształcących w zawodach wielu branż.
Zapraszamy do rozmowy z nami!
Link do spotkania poniżej.
Технікум харчової промисловості в Лодзі та Центр підготовки вчителів у Лодзі. Запрошує 16 листопада 2022 р на 17:00 на онлайн зустріч з батьками студентів які приїхали з України. Онлайн зустріч буде відбуватися двома мовами: польською та українською. Тут ви дізнаєтеся про освітню пропозицію технічно-навчальних закладів у Лодзі, які пропонують багато різноманітних галузей навчання.
Запрошуємо до спілкування з нами!
З повагою директор технікуму Єва Здземборська-Ятчак
Посилання на зустріч нижче
Olimpiada Wiedzy o Żywności - kwalifikacje do II etapu (okręgowego)
Komitet Główny Olimpiady Wiedzy o Żywności powiadomił, że kwalifikację do następnego etapu Olimpiady - okręgowego uzyskało 7 uczennic naszej szkoły.
Dzień Wszystkich Świętych, Dzień Zadusznych
#DzieńWszystkichŚwiętych , #DzieńZaduszny to dni, w których przychodzi czas na refleksje i wspomnienia. Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego pamięta o swoich Patronach - Powstańcach Wielkopolskich.
Relacja filmowa z Dnia Chleba w TV TOYA
Zachęcamy do obejrzenia relacji filmowej z Dnia Chleba w naszym Spożywczaku, przygotowanej przez łódzką TV TOYA.
Link: kliknij TU.
O Spożywczaku w Dzienniku Łódzkim
Obszerna fotorelacja z obchodów Dnia Chleba w naszym Spożywczaku znalazła się w Dzienniku Łódzkim.
Zainteresowanych przeczytaniem artykułu Magdaleny Jach i obejrzeniem zdjęć, wykonanych przez Krzysztofa Szymczaka, odsyłamy do DŁ:
https://dzienniklodzki.pl/dzien-chleba-w-spozywczaku-warsztaty-ksztaltowania-chalek-i-degustacje-pieczywa-galeria-zdjec/ar/c5-17000673