Aktualności

Aktualności

        • Piernikowy konkurs rozstrzygnięty

          Dziś rozstrzygnęliśmy konkurs na CHATKĘ Z PIERNIKA. Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach: prace indywidualne i klasowe. Rywalizacja była zacięta.

          Zwycięzcami są w kategorii indywidualnej:

          1 miejsce - Roksana Piguła

          2 miejsce- Jakub Bukowski

          3 miejsce- Yelyzaveta Bondarchuk

          Wyróżniana otrzymali:

          1. Katarzyna Trusińska

          2. Anna Kabzińska

          3. Aleksander Włodarczyk

          4. Julia Wiśniewska

          W rywalizacji grupowej po zażartej walce wygrała klasa

          3 ta

          GRATULUJEMY !!!

        • Mamy to ! Kolejny projekt UE realizowany w Spożywczaku

          „Jakość żywności to podstawa!”

          Okres trwania projektu: 01.10.2024 r. – 30.09.2026 r.

          Cel: dostosowanie, na podstawie diagnozy zatwierdzonej przez organ prowadzący kierunków kształcenia w Technikum nr 6 w zawodach technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności i technik technologii żywności oraz w Branżowej Szkole I stopnia: piekarz i cukiernik, prowadzonych w ZSPS, do oczekiwań regionalnego rynku pracy we współpracy z otoczeniem społeczno-gospodarczym oraz poprawa zdolności do zatrudnienia 60 absolwentów w terminie od 01.02.2024 r. do 31.01.2026 r.

           

          KLUCZOWE REZULTATY:

          - minimum 42 uczniów zdobędzie kompetencje zawodowe i umiejętności uniwersalne pożądane na

          rynku pracy;

          - 20 nauczycieli kształcenia zawodowego udoskonali posiadane kompetencje zawodowe;

          - 60 uczniów:

          · skorzysta z pomocy doradcy zawodowego w zakresie planowania ścieżki

          kariery zawodowej oraz zwiększenia wiedzy nt. rynku pracy,

          · zdobędzie doświadczenia praktyczne uczestnicząc w wysokiej jakości stażach u pracodawców,

          · rozwinie kompetencje społeczne takie jak komunikacja interpersonalna, autoprezentacja, przeciwdziałanie dyskryminacji i umiejętność funkcjonowania w grupie rówieśniczej;

          · zwiększy poziom wiedzy na temat ekologii, pozna znaczenie zachowań proekologicznych w życiu codziennym dla ochrony zasobów środowiska naturalnego;

          - podniesienie jakości procesu dydaktycznego w ZSPS poprzez modernizację pracowni – szkolnej

          pracowni analitycznej i szkolnej pracowni analizy żywności w specjalistyczny sprzęt laboratoryjny

          umożliwiający symulację pracy laboratoriów badawczych prowadzonych przez pracodawców.

        • Dobrych wiadomości ciąg dalszy ;)

          Uczniowie ZSPS: Szymon Antczak, Oskar Deszyński, Dawid Trojanowski z kl. 2boraz Juliusz Klimkiewicz z kl. 3a, 6.11.2024 r. wzięli udział w etapie regionalnym Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o zasadach bhp dla uczniów z zakładów rzemieślniczych BEZPIECZNIE OD STARTU. Konkurs organizowany przez Izbę rzemieślniczą, Okręgowy Inspektorat Pracy oraz Kuratorium Oświaty w Łodzi.

          Oskar Deszyński znalazł się w gronie finalistów etapu regionalnego konkursu, zajmując piąte miejsce.

        • Finał Expo Sweet 2025 przybywamy !!!

          Wspaniała wiadomość na początek dnia !!!!

          Nasi uczniowie Roksana Piguła i Tomasz Pajor zakwalifikowali się do finału Expo Sweet. Ich praca na " 1000-lecie Korony Polskiej" to korona Bolesława Chrobrego Gratulujemy !

        • Halloween w Spożywczaku

          Dziś #halloween. Cytując Wikipedię:

          "Halloween – zwyczaj związany z maskaradą, obchodzony w wielu krajach w wieczór 31 października. Odniesienia do Halloween są często widoczne w kulturze popularnej, głównie amerykańskiej."

          Chcemy pokazać Wam dzieła naszych uczniów, które przygotowali na konkurs. Miłego oglądania.

        • IV Dzień Chleba w Spożywczaku

          Kolejna edycja Dnia Chleba w Spożywczaku za nami. Odwiedziło nas wielu gości. Mieli oni okazję degustować wykonane w naszych pracowniach pieczywo: chleby, bułki. Obok naszych wyrobów pojawiły się również wypieki z zaprzyjaźnionych piekarni: Matek, Podpora, Cybulski, Montag, Zakwaśnie Bochenki. Nowością były sery i oliwy. Poznawaliśmy ich procesy produkcji oraz oczywiście smaki. Zapraszamy do obejrzenia relacji TVP 3 - Łódź. 

        • IV Dzień Chleba w Spożywczaku.

          Na stałe w naszej szkolnej tradycji wpisało się świętowanie tego szczególnego dnia. Tym razem Dzień Chleba upłynie pod znakiem wszechobecnych degustacji nie tylko chleba ale i serów i miodów. Nasi uczniowie przygotują niespodziankę w postaci  dyniowych rzeźb. Zapraszamy

        • Podsumowanie Roku Sportowego 2023 2024

          W dniu 24 września w Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi odbyło się PodsumowanieRokuSportowego2023_2024 organizowane przez MiejskiSzkolnyZwiazekSportowywŁodzi na którego czele stoi Pani Prezes Grażyna Ostojska

          Gala podsumowała cały rok ciężkiej pracy dzieci i młodzieży.

          Wyróżnienia otrzymali najlepsi sportowcy z Łodzi oraz ich opiekunowie i Dyrektorzy Szkół, do których uczęszczają.

          BRAWA dla młodych sportowców.

        • Początek roku szkolnego 2024/2025

          Kochani wszystko co dobre szybko się kończy. Czas wracać do Szkoły. Ale nie martwcie się każdy kolejny miesiąc to bliżej do następnego odpoczynku. Czekamy na WAS.

        • PÓŁKOLONIE W SPOŻYWCZAKU

          Kochani, dwa tygodnie półkolonii w naszej Szkole za nami. Było dużo śmiechu, zabawy, pysznych smaków i zapachów. Do zobaczenia za rok.

    • Logowanie