Zapraszamy do zakładki Rekrutacja 2020 - dowiesz się jak Zostać naszym uczniem! oraz jakie są zasady rekrutacji.
Aktualności
Dla kandydatów do klas pierwszych
Informujemy wszystkich kandydatów do szkoły, że istnieje możliwość składania dokumentów do naboru w wersji elektronicznej, przesyłając je na adres rekrutacja@zsps.elodz.edu.pl
Na powyższą skrzynkę mailową można składać:
- podanie o przyjęcie do szkoły, do 10 lipca 2020 r., podpisane przez ucznia i jego rodziców/opiekunów
- kopię świadectwa ukończenia szkoły, w dniach 26 czerwca – 10 lipca 2020 r.
- kopię zaświadczenia o wynikach egzaminu ósmoklasisty, 31 lipca – 4 sierpnia 2020 r.
- kopię zaświadczenia lekarskiego o możliwości kształcenia w danym zawodzie.Oryginały wszystkich dokumentów uczeń zakwalifikowany do szkoły musi dostarczyć w dniach 13 – 18 sierpnia 2020 r., w celu potwierdzenia woli kształcenia w danej szkole.
Dokumenty można także składać w wersji papierowej, w sekretariacie szkoły.
Branżowa szkoła II stopnia w ZSPS w Łodzi - rekrutacja od 15 czerwca, pobierz wniosek!
O przyjęcie do Branżowej szkoły II stopnia w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi mogą ubiegać się osoby, które
- ukończą w tym roku szkolnym szkołę branżową I stopnia w zawodach: cukiernik, piekarz, wędliniarz, operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, przetwórca ryb
lub
- ukończyły zasadniczą szkołę zawodową w zawodach: cukiernik, piekarz, wędliniarz, operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, przetwórca ryb, pod warunkiem, że rozpoczęli w niej kształcenie nie wcześniej niż w roku szkolnym 2012/13.Nauka będzie odbywała się przez trzy dni w tygodniu przez dwa lata.
Absolwenci szkoły, po zdaniu egzaminu zawodowego, uzyskają tytuł technika technologii żywności. Mogą również przystąpić do egzaminu maturalnego.
Kształcenie będzie obejmowało: j. polski, matematykę, j. obcy, informatykę
i przedmioty zawodowe.Rekrutacja będzie prowadzona od czerwca 2020 r.
Szczegóły:
- www.spozywcza.lodz.pl w zakładce Rekrutacja/Dla Kandydatów
- kontakt@zsps.elodz.edu.pl
- 426551040
WNIOSEK o przyjęcie do Branżowej szkoły II stopnia w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi do pobrania w sekretariacie szkoły a do samodzielnego wydrukowania tutaj.
Drzwi otwarte - zapraszamy do Spożywczaka: sobota, 20 czerwca, g. 10-13
Zapraszamy na Otwarte Drzwi Szkoły w sobotę 20 czerwca 2020 r. w godzinach 10-13.
W tym czasie będzie można zobaczyć szkołę, porozmawiać o warunkach kształcenia. Będziemy też pomagać zakładać konta w systemie naboru oraz wydrukować podanie o przyjęcie do szkoły.
Prosimy nie zapomnieć o maseczkach!
Na Franciszkańskiej zakwitły kasztanowce
Matura 2020 będzie pamiętna z wielu powodów, o których nie trzeba przecież pisać.
Ważne jest jednak to, byście podeszli do egzaminu (dla zapominalskich - to już na najbliższy poniedziałek!) przekonani o tym, że Wam się uda!
Trzymamy kciuki, zapewniamy sale przygotowane według wytycznych GIS-u i duchowe wsparcie!
Czekamy na Was w poniedziałek, 08.06.2020!
MATURZYŚCI - życzymy połamania piór!
Konsultacje z nauczycielami
W dniach 01-05.06. odbędą się w szkole konsultacje przedmiotowe. Wszystkich uczniów, którzy zgłosili chęć spotkania z nauczycielami, zapraszamy do szkoły zgodnie z ustalonym harmonogramem.
Zmiana terminów przeprowadzania postępowania rekrutacyjnego i postępowania uzupełniającego na rok szkolny 2020/2021
Zgodnie z § 11b ust. 2 Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 20 marca 2020 r. w sprawie szczególnych rozwiązań w okresie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19 postępowanie rekrutacyjne na rok szkolny 2020/2021 do klas I publicznych szkół ponadpodstawowych, będzie przeprowadzane w NOWYCH terminach określonych przez ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania.
Wobec powyższego nie obowiązują terminy przeprowadzania postępowania rekrutacyjnego na rok szkolny 2020/2021 określone w Zarządzeniu Łódzkiego Kuratora Oświaty nr 11/2020 z dnia 30 stycznia 2020 r.
Nowe terminy postępowania rekrutacyjnego, a także terminy składania dokumentów w najbliższym czasie zostaną podane do publicznej wiadomości na stronie internetowej Ministerstwa Edukacji Narodowej.
W przypadku postępowania rekrutacyjnego na rok szkolny 2020/2021 na semestr pierwszy klasy I branżowej szkoły II stopnia Łódzki Kurator Oświaty określi nowe terminy postępowania rekrutacyjnego, a także terminy składania dokumentów.
O wszelkich zmianach będziemy informować na bieżąco.
Drodzy ósmoklasiści!
Nie tak miało to wyglądać… Część z Was zna już naszą szkołę z zajęć, na które do nas przychodziliście. Widzieliście nasze pracownie; wypiekaliście bułeczki, zdobiliście ciasteczka, a może nawet robiliście praliny, czy cake popsy? A może sprawdzaliście w pracowni analizy jakość mleka czy soku?
Zapewne przed podjęciem ostatecznej decyzji chcielibyście jeszcze raz nas odwiedzić, by upewnić się w wyborze jednego z naszych zawodów.
Nie możemy Was zaprosić w obecnej sytuacji do budynku naszej Szkoły, ale zapraszamy do obejrzenia krótkiego filmu, przygotowanego właśnie dla Was.
Skorzystajcie z możliwości nauki w łódzkim Spożywczaku – szkole Mistrzów Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2020! (zobacz na stronie!)
W technikum przygotujemy Was do egzaminów zawodowych, które pozwolą Wam zdobyć tytuł technika i bez problemu znaleźć pracę oraz do egzaminów maturalnych, byście mogli studiować.
Jeżeli chcecie w krótszym czasie zdobyć twórczy zawód – zapraszamy do szkoły branżowej I stopnia. Po jej ukończeniu będziecie mogli podjąć atrakcyjną pracę i/lub kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia dającą możliwość uzyskania tytułu technika oraz zdania matury.
Szczegółowe informacje o zawodach znajdziecie w zakładce Kierunki kształcenia
Wybór Spożywczaka to dobry pomysł!
Wejdź na naszego FB!
Pooglądaj, poczytaj o nas!
Czekamy właśnie na Ciebie!
Kształcenie na odległość
Dyrektor Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego uprzejmie informuje, że zgodnie z rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 20 marca 2020r w sprawie szczególnych rozwiązań w okresie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, od dnia 25 marca 2020 r. kształcenie na odległość jest obowiązkowe dla wszystkich uczniów.
Szczegółową organizację kształcenia na odległość opisuje Zarządzenie dyrektora, które dostępne jest po kliknięciu w poniższy link:
Zarzadzenie_ksztalcenie_na_odleglosc.pdf
Zajrzyj do naszej szkoły! Bezpiecznie! Mimo koronawirusa
Wielkanoc 2020
Szanowni Państwo! Drodzy Uczniowie (także przyszli), Absolwenci, Sympatycy!
Z okazji zbliżających się świąt Wielkanocnych, zapowiadających corocznie odradzenie się świata życzę Państwu, by ten nietypowy czas pozwolił Wam nabrać dystansu do problemów dnia codziennego, nacieszyć się obecnością najbliższych. Niech te Święta Wielkanocne dadzą nam czas na przeżycie refleksji, pozwolą docenić to, co już mamy: zdrowie, rodzinę.
W imieniu całej Rady Pedagogicznej – Joanna Kośka, dyrektor Szkoły
Dzień Mazurka - niestety, odwołany
Co roku - dwa tygodnie przed świętami wielkanocnymi - w naszej szkole trwała akcja sporządzania i dekorowania mazurków. W tym roku Dzień Mazurka zaplanowany był na czwartek 2 kwietnia. Ze względu na panującą sytuację nie można podziwiać tegorocznych wyrobów „na żywo”, prezentujemy więc kilka mazurków z poprzedniego roku.
2Miejmy nadzieję, że spotkamy się podczas Dnia Mazurka 2021.
Prezentujemy ulotkę informacyjną szkoły.
Po ustaniu pandemii zapraszamy do Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego!
OGÓLNOPOLSKI TRIUMF UCZNIÓW ŁÓDZKIEGO SPOŻYWCZAKA!
26 lutego 2020 r., po wielu miesiącach przygotowań do Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2020 w Warszawie, nasi uczniowie: Natalia Pietera oraz Dariusz Dejnakowski sięgnęli po najwyższy laur - zdobyli PIERWSZE miejsce, stając się tym samym NAJLEPSZYMI W POLSCE UCZNIAMI SZKÓŁ CUKIERNICZYCH!
Jury konkursu doceniło perfekcyjne przygotowanie naszego zwycięskiego tandemu, walory artystyczne oraz niezapomniane wrażenia smakowe pracy konkursowej. Zasiadający w komisji, złożonej z międzynarodowych ekspertów, byli pod wrażeniem technicznego kunsztu młodych adeptów tego zawodu, którym wczoraj wróżono spektakularny sukces w cukiernictwie!
Społeczność szkolna łódzkiego Spożywczaka zgotowała zwycięskiej dwójce i ich opiekunowi - p. prof. Ewie Jatczak - owacje na stojąco. Młodsi koledzy mogli podziwiać ogromny, zwycięski złoty puchar. Pani Dyrektor Szkoły- Joanna Kośka pogratulowała Natalii i Darkowi, którzy są żywym dowodem na to, że zaangażowanie i serce, włożone w realizację swoich pasji prowadzi do poczucia spełnienia w życiu zawodowym. Podkreśliła, że zwycięstwo w takim konkursie to otwarta droga kariery zawodowej nie tylko w skali kraju, ale i za granicą.
Naszym Mistrzom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
Dobre praktyki pozwalające zachować bezpieczeństwo danych podczas lekcji online
20 zasad bezpieczeństwa, o których powinni pamiętać zarówno szkolni administratorzy,
jak i nauczyciele oraz uczniowie, przygotowując się do lekcji online, aby chronić swoje dane.
Dostęp do e-booków
Biblioteka Miejska w Łodzi uruchomiła dostęp do 60 tysięcy e-booków. Usługa dostępna dla wszystkich, którzy zarejestrują się na stronie biblioteki:
https://liblink.pl/1foewLa0DXWarto skorzystać i warto zrobić to szybko.
Dziękujemy za wsparcie
Ochrona danych osobowych podczas pracy zdalnej
Poniżej znajduje się kilka porad dotyczących bezpieczeństwa danych osobowych podczas pracy na odległość, rekomendowanych przez Urząd Ochrony Danych Osobowych, dostępnych po kliknięciu w link:
Ochrona_danych_osobowych_podczas_pracy_zdalnej.pdf
Praca szkoły w czasie zawieszenia zajęć dydaktycznych
Uprzejmie informuję, że szkoła jest czynna dla interesantów.
Proszę jednak, aby ze względu na sytuację epidemiologiczną, zgłaszać się jedynie w bardzo pilnych sprawach, ze względu na dobro własne jak i pracowników szkoły.
Uprzejmie proszę, aby w każdej sprawie najpierw kontaktować się telefonicznie lub poprzez pocztę elektroniczną w celu omówienia sprawy i ustalenia, czy jest konieczność stawienia się osobiście w szkole,
tel.: 42-6551040, e-mail: kontakt@zsps.elodz.edu.plJoanna Kośka
Dyrektor ZSPS
Nasza uczennica reprezentantką województwa
Miło nam poinformować, że nasza uczennica Ania Miśkiewicz z klasy 3b branżowej szkoły I stopnia decyzją Komitetu Głównego zakwalifikowała się do finału XXV Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Ania będzie jedyną reprezentantką województwa łódzkiego w tym turnieju.
Finał turnieju, do którego zakwalifikowało się 18 uczestników, odbędzie się w dniach 20-22 kwietnia we Wrocławiu.
Festiwal Zawodów Technicznych
OLBRZYMIE ZAINTERESOWANIE NAUKĄ W NASZEJ SZKOLE
Uczniowie ósmych klas łódzkich szkół podstawowych ustawiali się w kolejce, aby zwiedzić nasze stoisko na Festiwalu Zawodów Technicznych, który to odbył się 11 lutego 2020 roku w Łódzkiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej.
2Wielu, szczególnie młodych ludzi interesuje się zdrowym stylem życia. U nas w szkole można nauczyć się na zajęciach zawodowych między innymi, jak projektować i wytwarzać przyjazne człowiekowi artykuły spożywcze oraz na czym polega kontrola i badanie jakości tego wszystkiego, co trafia na nasz stół.
Wszystkich chętnych zapraszamy do zwiedzania szkoły
18 kwietnia 2020
i
6 czerwca 2020
w godzinach 10:00 - 13:00