Kolejny Dzień Patrona łódzkiego Spożywczaka zostaje znacząco zmieniony przez pandemię. Nie wpływa to jednak na naszą pamięć o Powstańcach Wielkopolskich. Uczciliśmy pamięć o Nich, składając na Cmentarzu Wojskowym pw. św. Jerzego w Łodzi kwiaty i znicze. Chcemy, by ten skromny gest świadczył o naszej pamięci i był symbolem szacunku dla ogromu poświęcenia wszystkich uczestników powstania wielkopolskiego.
Słodka paka dla Owsiaka od Łódzkiego Spożywczaka - kolejna aukcja
Kolejna aukcja na rzecz WOŚP.
WOŚP gra - my też nie próżnujemy! Kolejna aukcja Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi
Tym razem w naszych pracowniach wyczarowaliśmy PYYYSZNE #PRALINY.
70 szt. cudeniek w pięknym czerwonym serduszku trafia na aukcję dla dzieciaków.
Dziękujemy Barry Callebaut Polska sp. z o.o. za wsparcie naszej inicjatywy!
❤LICYTUJCIE❤UDOSTĘPNIAJCIE❤POMAGAJCIE
Chleb dla Owsiaka od Spożywczaka - aukcja
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi gra dla WOŚP
Finał 30 Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy tuż tuż. Tym razem ekipa Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi postanowiła pomóc dzieciom "Przejrzeć na oczy". W naszej pracowni powstał 2 kg chleb z piękną ozdobą z martwego ciasta. Cudo to wyszło spod rąk Stanisława Bajora i Tomasza Pajora. Poniżej link do aukcji.
❤️LICYTUJCIE❤️, UDOSTĘPNIAJCIE, ❤️POMAGAJCIE!!! ❤️ WOŚP❤️
CHLEB DLA OWSIAKA OD ŁÓDZKIEGO SPOŻYWCZAKA
Dekoracja chleba dla na 30 Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy od Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi!
Tę piękną kompozycję wykonano na zajęciach praktycznych w pracowni szkolnej. Autorem jest uczeń klasy 2a Tomasz Pajor, który ozdobił chleb ciastem "martwym" pod nauczycielskim okiem Stanisława Bajora. Podoba się?
Z pracowni cukierniczej Spożywczaka
Wyroby Angeliki z 3a branżowej szkoły I stopnia w ramach eliminacji szkolnych turnieju cukierniczego.
Piekarskie wypieki w Spożywczaku
Czy wiesz, ile wynosi koszt surowcowy jednej bułki pszennej zwykłej poznańskiej o masie ok. 100 g?
Tych, wykonanych na lekcjach w #Spożywczak, wyniósł ok. 14 groszy za bułkę.
Wypiekamy, składamy, dekorujemy...
...ze środowych lekcji klasy 3ta.
Wyniki konkursu na "Chatkę z piernika"
Kochani, konkurencja była duża, chatki, chateczki PIĘKNE. Wybór BARDZO TRUDNY ale...
MAMY TO wyniki konkursu na Chatkę z piernika:
Pierwsze miejsce: Natalia Florek
Drugie miejsce: Amelia Błaszczyk
Drugie miejsce: Gabriela Klate
Trzecie miejsce: Tomasz Pajor
Wyróżnienie: Vladyslav Behej.
Gratulujemy !!!
Mówią o Nas i chwalą
Dziękujemy Telewizji Toya za odwiedziny. Do zobaczenia.
Chatka z piernika 2021
Oto tegoroczne dzieła konkursowe naszych uczniów.
16Do podziwiania w ZSPS w Łodzi, Franciszkańska 137.
40 rocznica Stanu Wojennego
40 rocznica wprowadzenia stanu wojennego w Polsce Obchodzimy dziś rocznicę wprowadzenia stanu wojennego w Polsce; okresu, do którego nigdy nie powinno być na kartach naszej historii. W nocy z soboty na niedzielę z 12 na 13 grudnia 1981r. władzę w kraju przejęło wojsko. Na czele państwa stanęła Wojskowa Rada Ocalenia Narodowego. Celem przejęcia władzy była zdławienie obywatelskich protestów, które coraz intensywniej zagrażały władzy ludowej. W nocy z 12 na 13 grudnia 1981r. rozpoczęto masowe aresztowania działaczy opozycyjnych (których internowano); na ulice wyprowadzono wojsko, ZOMO, SB, MO; wyjechały czołgi. Więcej: https://www.youtube.com/watch?v=T4e2qgtJdoo
Pamiętajmy o ofiarach Stanu Wojennego.
IV Międzyszkolny Konkurs Wiedzy o Bezpieczeństwie i Higienie Pracy dla szkół branży spożywczej i gastronomicznej - relacja
W dniu 8 grudnia 2021 w naszej szkole został rozstrzygnięty IV Międzyszkolny Konkurs Wiedzy o Bezpieczeństwie i Higienie Pracy dla szkół branży spożywczej i gastronomicznej. Organizatorem tej edycji konkursu był Okręgowy Inspektorat Pracy w Łodzi i Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi.
W konkursie wzięli udział uczniowie ze szkół: - Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi - Zespół Szkół nr 1 w Zgierzu - Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Łowiczu - Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Łowiczu Zadanie konkursowe polegało na rozwiązaniu testu składającego z 30 pytań z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy ze szczególnym uwzględnieniem zasad obowiązujących w branży spożywczej i gastronomicznej. Komisja konkursowa po ocenie prac konkursowych wskazała zwycięzców: - I MIEJSCE -Michał Miłosz Zespół Szkół nr 1 Zgierz - II MIEJSCE - Patrycja Dańczak Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Łowiczu -III MIEJSCE - Oliwia Myszkowska Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Łowiczu Reprezentanci naszej szkoły uzyskali wysokie lokaty, jednak nie udało im się zakwalifikować jako finalistom konkursu. Gratulujemy Zwycięzcą tegorocznej edycji konkursu!
IV MIĘDZYSZKOLNY KONKURS WIEDZY O BEZPIECZEŃSTWIE I HIGIENIE PRACY
Dnia 8 grudnia w naszej Szkole odbył się IV MIĘDZYSZKOLNY KONKURS WIEDZY O BEZPIECZEŃSTWIE I HIGIENIE PRACY dla szkół branży spożywczej i gastronomicznej. Wkrótce relacja.
Z lekcji w Spożywczaku
Tort autorstwa Pauliny Tomaszewskiej z klasy 3tb.
Kolejny SUKCES uczniów SPOŻYWCZAKA
CHWALIMY SIĘ !!! Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi po raz kolejny wziął udział w Międzyszkolnym Konkursie Plastycznym #Kulturabezpieczeństwa organizowanym przez Okręgową Izbę Pracy w ŁodzI. Reprezentowała nas NataliaFlorek uczennica klasy 3tb. Otrzymała wyróżnienie. Jej praca zdobi miesiąc październik w kalendarzu na rok 2022 wydanym przez Okręgową Izbę Pracy w Łodzi . BRAWO.
Konkurs: Świąteczna chatka z piernika
CHATKĘ Z PIERNIKA lub SZOPKĘ BOŻONARODZENIOWĄ, mieszczącą się podstawą na arkusz A4 do A3, składamy i dekorujemy w sposób dowolny w pracowniach piekarsko-cukierniczych w naszej szkole. Wykonaną pracę przekazujemy organizatorom bezpośrednio lub za pośrednictwem nauczyciela do 13 grudnia 2021 roku (do godziny 14:00).
Wyszły?
Tak, wyszły praliny z foremek! Klasa 3ta_ttż.
Zarządzenie Dyrektora o czasowym zawieszeniu zajęć
Szczegóły w zakładce Nasze prawo.