Wolność nie jest dana raz na zawsze... Dziś w bardzo nietypowy sposób obchodzimy Święto Niepodległości. Nie planujemy uroczystości w szkole, przemów, wspomnień. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy, jako szkolna społeczność, o poświęceniu naszych Przodków, którzy - poświęcając swoje zdrowie czy życie - tę WOLNOŚĆ nam wywalczyli. Można się zastanawiać, jak powinniśmy w sytuacji pandemii uczcić ten wyjątkowy dla każdego Polaka dzień? Może wywieszeniem w oknie, na balkonie, przy wejściu do domu Flagi Państwowej? A może wspólnym odśpiewaniem z rodziną Mazurka Dąbrowskiego? A może poczytaniem wspomnień żołnierzy walczących o odzyskanie niepodległości? Może obejrzeniem filmu historycznego? Chwilą zadumy nad patriotyzmem w XXI w.? A może dopięciem kotylionu w biało-czerwonych barwach? Czekamy na Wasze propozycje uczczenia Święta niepodległości na Facebooku Spożywczaka!
Wycieczka rowerowa
Nauczyciele wychowanie fizycznego zorganizowali tradycyjną jesienną wycieczkę rowerową.
Przy pięknej pogodzie grupa zapalonych rowerzystów pokonała 60 km na trasie: ZSPS - Teofilów - Rąbień - Zgniłe Błota - Ruda Bugaj - Grotniki - Smardzew - Łagiewniki - ZSPS.
Nie możemy doczekać się kolejnej wyprawy rowerowej.4
Carving Ani Sierant
Pierwsze próby rzeźbienia w owocach w wykonaniu Anny Sierant z ćwiczeń na zajęciach dekorowania wyrobów cukierniczych z p. Ewą Jatczak.
Wypiekamy słodkości
W dniu 8.10.2020 klasa 2tb na zajęciach wykonała pyszną roladę z bitą śmietaną.
Samorząd Uczniowski - wybory 2020
Przypominamy, że niedługo wybory do SU. W głosowaniu wybierzemy przewodniczącą samorządu.
Integracja klas pierwszych
Kilka dni temu w naszej szkole odbyły się sportowe zajęcia integracyjne dla uczniów klas pierwszych. Po zaciętej rywalizacji turniej wygrała klasa 1a. Serdecznie gratulujemy swycięzcom, a wszystkich zapraszamy do obejrzenia fotorelacji.
26
Zdalna szkoła - przystąpiliśmy do projektu Miasta Łodzi
Uczestniczymy w projekcie „Zdalna szkoła”, który to dostaliśmy w prezencie od naszego organu prowadzącego.
Oryginał: plakat_a4_GOTOWY.pdf
Informacje o zasadach kształcenia w reżimie sanitarnym
Szczególowy regulamin funkcjonowania szkoły w warunkach szczególnych znajduje się z zakładce Prawo szkolne / procedury bezpieczeństwa.
Spotkania z rodzicami
Zapraszamy Rodziców naszych Uczniów
na pierwsze zebrania z rodzicami w nowym roku szkolnym 2020/2021.
Zebrania odbędą się wg następującego harmonogramu:
07.09.2020 godz. 17.00- klasa 1ta (S); klasa 1a (H) + Kadra Kierownicza, Pedagog
08.09.2020 godz. 17.00- klasa 2tb (S); klasa 3a (H);
godz. 18.00- klasa 3tb (S); klasa 2a (H);
09.09.2020 godz. 17.00- klasa 2ta (S); klasa 2ta (H);
godz. 18.00- klasa 4ta (S); klasa 2b (H).
Zebrania odbywają się w małej sali gimnastycznej (S)- należy wejść wejściem B oraz na holu I piętra (H) - wejście główne A.
Przypominamy o konieczności przebywania na terenie szkoły w maseczkach/przyłbicach. Po wejściu do budynku należy zdezynfekować ręce.
Z powodów organizacyjnych zapraszamy na zebranie tylko jednego Rodzica/Opiekuna Ucznia.
Wróciliśmy do szkoły
Tradycyjnie, choć w nietypowych warunkach, rozpoczęliśmy w Spożywczaku rok szkolny 2020/2021. W murach naszej szkoły powitaliśmy kolejny rocznik młodych ludzi, którzy postanowili dołączyć do nas i w przyszłości pracować w branży spożywczej. Jak widać na zdjęciach, początek roku szkolnego z racji wyjątkowych warunków był dla wszystkich nas niekonwencjonalny, ale mamy nadzieję, że mimo obostrzeń poradzimy sobie bez większych problemów z nauką w nowej rzeczywistości.
Rozpoczęcie roku szkolnego 2020/2021 w "Spożywczaku"
Rozpoczęcie roku szkolnego 01.09.2020r.
Wejście na małą salę, skrzydło - B, wejście do sal na 1,2,3 p - wejście A.
a) klasy 1ta, 1a - boisko / mała sala gimnastyczna - w razie deszczu, godz. 10.00
b) klasa 3ta - sala 102, klasa 3tb - sala 204,
klasa 2tb- sala 309 - godzina 9.00;
c) klasa 4ta - mała sala gimnastyczna - godz. 9.00
d) klasa 2b - sala 110 - godz. 9.30
e) klasa 2ta - sala 104, 3a - sala 125 - godzina 10.00
f) klasa 2a - sala 110 - godz. 10.30
Uczniów obowiązuje strój galowy, maseczki ew. przyłbice (które mogą być zdjęte w momencie zajęcia miejsca w ławce), zachowanie dystansu min. 1,5m przed wejściem do szkoły i w niej, dezynfekcja rąk przed wejściem do budynku, wykonywanie poleceń nauczycieli.
O wstępnych zasadach nauki w reżimie sanitarnym uczniowie dowiedzą się 01.09.2020r. Zostaną one także umieszczone na stronie internetowej Szkoły.Wicedyrektor ZSPS
Ewa Zdziemborska-Jatczak
Rekrutacja
Listy osób przyjętych do szkoły znajdują się w zakładce rekrutacja 2020.
PODRĘCZNIKI
Szkolny zestaw podręczników na rok 2020/2021 znajduje się w zakładce ogłoszenia.
UWAGA MATURZYŚCI!
Świadectwa maturalne będzie można odbierać od jutra 11.08.2020r. od godziny 12:00 w sekretariacie szkoły.
Zostań naszym uczniem!
Zapraszamy do zakładki Rekrutacja 2020 - dowiesz się jak Zostać naszym uczniem! oraz jakie są zasady rekrutacji.
Dla kandydatów do klas pierwszych
Informujemy wszystkich kandydatów do szkoły, że istnieje możliwość składania dokumentów do naboru w wersji elektronicznej, przesyłając je na adres rekrutacja@zsps.elodz.edu.pl
Na powyższą skrzynkę mailową można składać:
- podanie o przyjęcie do szkoły, do 10 lipca 2020 r., podpisane przez ucznia i jego rodziców/opiekunów
- kopię świadectwa ukończenia szkoły, w dniach 26 czerwca – 10 lipca 2020 r.
- kopię zaświadczenia o wynikach egzaminu ósmoklasisty, 31 lipca – 4 sierpnia 2020 r.
- kopię zaświadczenia lekarskiego o możliwości kształcenia w danym zawodzie.Oryginały wszystkich dokumentów uczeń zakwalifikowany do szkoły musi dostarczyć w dniach 13 – 18 sierpnia 2020 r., w celu potwierdzenia woli kształcenia w danej szkole.
Dokumenty można także składać w wersji papierowej, w sekretariacie szkoły.
Branżowa szkoła II stopnia w ZSPS w Łodzi - rekrutacja od 15 czerwca, pobierz wniosek!
O przyjęcie do Branżowej szkoły II stopnia w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi mogą ubiegać się osoby, które
- ukończą w tym roku szkolnym szkołę branżową I stopnia w zawodach: cukiernik, piekarz, wędliniarz, operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, przetwórca ryb
lub
- ukończyły zasadniczą szkołę zawodową w zawodach: cukiernik, piekarz, wędliniarz, operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, przetwórca ryb, pod warunkiem, że rozpoczęli w niej kształcenie nie wcześniej niż w roku szkolnym 2012/13.Nauka będzie odbywała się przez trzy dni w tygodniu przez dwa lata.
Absolwenci szkoły, po zdaniu egzaminu zawodowego, uzyskają tytuł technika technologii żywności. Mogą również przystąpić do egzaminu maturalnego.
Kształcenie będzie obejmowało: j. polski, matematykę, j. obcy, informatykę
i przedmioty zawodowe.Rekrutacja będzie prowadzona od czerwca 2020 r.
Szczegóły:
- www.spozywcza.lodz.pl w zakładce Rekrutacja/Dla Kandydatów
- kontakt@zsps.elodz.edu.pl
- 426551040
WNIOSEK o przyjęcie do Branżowej szkoły II stopnia w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi do pobrania w sekretariacie szkoły a do samodzielnego wydrukowania tutaj.
Drzwi otwarte - zapraszamy do Spożywczaka: sobota, 20 czerwca, g. 10-13
Zapraszamy na Otwarte Drzwi Szkoły w sobotę 20 czerwca 2020 r. w godzinach 10-13.
W tym czasie będzie można zobaczyć szkołę, porozmawiać o warunkach kształcenia. Będziemy też pomagać zakładać konta w systemie naboru oraz wydrukować podanie o przyjęcie do szkoły.
Prosimy nie zapomnieć o maseczkach!