Natalia i Darek to tegoroczni zwycięzcy eliminacji szkolnych do Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych.
Eliminacje szkolne do Mistrzostw Polski rozstrzygnięte
22 października 2019 roku, w ciągu 5 godzin, odbyły się eliminacje drużyn chcących reprezentować ZSPS na Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2020.
5Dwuosobowe zespoły w składzie: Dominika Wiktorska i Martyna Troska z klasy 2ta, Zuzanna Puchniak i Karolina Popiołkiewicz z klasy 2ta oraz Natalia Pietera i Dariusz Dejnakowski z klasy 4tb wykonały tort z dekoracją nawiązującą do tematu tegorocznych Mistrzostw "Igrzyska olimpijskie".
Wszystkie drużyny znakomicie zaprezentowały się zarówno jeśli chodzi o przemyślenie tematu, jak i przygotowanie do wykonania pracy.
W obecnej edycji Mistrzostw po raz trzeci reprezentować naszą szkołę będą zwycięzcy eliminacji - Natalia Pietera i Dariusz Dejnakowski, którzy do końca października muszą przygotować tort wraz opisem technologicznym do zgłoszenia do Mistrzostw.Życzymy przejścia do finału, który odbędzie się w lutym w Warszawie.
-------------------------------------------------------
Ewa Jatczak, technolog w ZSPS w Łodzi
Na zajęciach pozalekcyjnych
Sztukę wykonywania tortów - zwłaszcza w lśniącej polewie zwanej glasażem - oraz lodów ćwiczyli uczniowie w sobotę w ramach zajęć w projekcie unijnym.
6Zajęcia prowadzili p. Anna Nezdropa (lody) i p. Krzysztof Maśliński (torty jako efekty technik wizualizacji).
Tarty z bezą włoską
Tarta z ciasta kruchego, krem gotowany cytrynowy i beza włoska opalana.
Tarty wykonała klasa 3ta pod opieką p. Anny Nezdropy.
Przemysław Szyburski Najsympatyczniejszy
Z okazji Dnia Edukacji Narodowej i Dnia Nauczyciela uczniowie wybrali najsympatyczniejszego nauczyciela "Spożywczaka". Został nim - nie po raz pierwszy - nasz wuefista, utytułowany trener rugby Przemysław Szyburski.
Gratulujemy!
Pobiegliśmy dziś na orientację!
16.10.2019 r. zespół sześciorga uczniów z klasy 2 ta pod opieką p. prof. B. Pietrzykowskiej wziął udział w Biegu na orientację, zorganizowanym przez Wydział Sportu Urzędu Miasta Zgierz
Trasa biegu była urozmaicona, co widać na załączonych zdjęciach. Organizatorzy zapewnili uczestnikom nie tylko pamiątkowe medale, ale i moc wrażeń. Biegacze korzystali nie tylko z kompasów, ale i skanowali kody QR, które zawierały informacje na temat trasy (w formie ciekawych zagadek!). Uczniowie wrócili pełni wrażeń, najedzeni i gotowi do startu w zimowym biegu. Ekipa już się szykuje do zdobycia pierwszego miejsca w lutym!
Dziękujemy Organizatorom za wspaniałą zabawę i polecamy innym udział w Biegu na orientację!
Ewa Zdziemborska-Jatczak
Regulamin korzystania z telefonów
Regulamin korzystania na terenie szkoły z telefonów komórkowych i innych urządzeń elektronicznych dostępny jest w zakladce Prawo szkolne w ZSPS oraz poniżej po kliknięciu w link
Regulamin_telefony.pdf
Czekolada
Zajęcia z czekoladą w "Spożywczaku" w ramach lekcji dekorowania wyrobów cukierniczych oraz w ramach projektu unijnego.
6Na początku są najprostsze ćwiczenia związane z wykonywaniem łatwych dekorków, napisów i ażurków. Żeby było coś miłego i dla łakomczuchów - powstają także trufle i batoniki ręcznie formowane.
Eliminacje szkolne do Mistrzostw Polski Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2020
Zapraszamy zespoły dwuosobowe do wzięcia udziału w eliminacjach do Mistrzostw Polski Szkół Cukierniczych EXPO SWEET 2020. Temat tegorocznych Mistrzostw to IGRZYSKA OLIMPIJSKIE.
W eliminacjach do Mistrzostwa może wziąć udział każdy z uczniów – zarówno z Technikum jak i Branżowej Szkoły z dowolnego poziomu (od klasy pierwszej do czwartej). W ramach eliminacji dwuosobowy zespół powinien wykonać w ciągu 5 godzin tort z dekoracją nawiązujący do tematu przewodniego.
Zgłoszenia wraz ze wstępnym projektem do 21.10.2019 r. przyjmuje nauczyciel Ewa Jatczak. Eliminacje odbędą się 22.10.2019 r. od godziny 9:00 w sali 129.
Po szczegółowe informacje należy zgłaszać się do pani Ewy Jatczak.Po szczegółowe informacje należy zgłaszać się do pani Ewy Jatczak.
Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz
Zapraszamy uczniów klas trzecich branżowej szkoły I stopnia do udziału w eliminacjach szkolnych do XXV Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz.
Eliminacje szkolne w „Spożywczaku” odbędą się w listopadzie. Temat przewodni XXV edycji: Cuda świata.
Szczegółowych wiadomości udzielają nauczyciele Anna Nezdropa i Krzysztof Maśliński.
Regulaminy będą wkrótce dostępne na stronie Komitetu Głównego:
https://zsz5wroclaw.home.pl/index.php/konkursy/turniej2020/
Finał XXV Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz w roku szkolnym 2019/2020 odbędzie się w dniach 20-22 kwietnia 2020 roku we Wrocławiu w Zespole Szkół Zawodowych nr 5.
Zapraszamy do udziału!
Konkurs plastyczny „Kultura bezpieczeństwa”
Międzyszkolny Konkurs Plastyczny „Kultura bezpieczeństwa” 2019 adresowany jest do uczniów szkół ponadpodstawowych z terenu województwa łódzkiego. Towarzyszy on programowi edukacyjnemu „Kultura Bezpieczeństwa” i jest organizowany przez Okręgowy Inspektorat Pracy w Łodzi.
Celem konkursu jest popularyzowanie wiedzy z zakresu prawnej ochrony pracy w tym bezpieczeństwa i higieny pracy wśród uczniów szkół ponadpodstawowych.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymają dyplomy za udział a laureaci i wyróżnieni interesujące nagrody rzeczowe.
Każda ze szkół może zgłosić najwięcej 3 uczestników. Każdy z uczestników może przesłać maksymalnie 2 prace konkursowe.
Temat pracy związany z zagadnieniami prawnej ochrony pracy, technicznego bezpieczeństwa i higieny pracy, ergonomii lub zasad udzielania pierwszej pomocy.
Prace plastyczne mogą być wykonane dowolną techniką plastyczną (ołówek, kredka, farby, collage itp.) w formie płaszczyznowej na arkuszu papieru formatu A3.
Każda z prac konkursowych powinna być opatrzona godłem (pseudonimem).
Szczegółowy regulamin konkursu znajduje się na stronie OIP w Łodzi
UWAGA
Prace konkursowe należy składać do dnia 15.10.2019 r. do p. Izabeli Rosiak (sala 133)
---------------
Zachęcam do udziału w konkursie. W razie pytań proszę o kontakt
Izabela Rosiak
Z lekcji w "Spożywczaku"
Z zajęć "Wytwarzanie półproduktów cukierniczych”. Uczniowie sporządzali ptysie z kremem zaparzanym bezowym, wyszedł super.
Wuzetka z kremem "bita śmietana" – tym wyrobem uczniowie zaczynali zajęcia praktyczne w pracowni, ale poradzili sobie bardzo dobrze.
Gdy chcemy zjeść coś dobrego...
robimy sobie własną pizzę. Na lekcjach. W "Spożywczaku".
Szkolny zestaw programów nauczania
Szkolny zestaw programów nauczania dostępny jest w zakładce "Prawo szkolne" w postaci pliku pdf.
Integracja klas pierwszych na sportowo
3Zdjęcia: B. Katarzyna Lis