• Eliminacje szkolne do Mistrzostw Polski rozstrzygnięte

          22 października 2019 roku, w ciągu 5 godzin, odbyły się eliminacje drużyn chcących reprezentować ZSPS na Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2020.

          Dwuosobowe zespoły w składzie: Dominika Wiktorska i Martyna Troska z klasy 2ta, Zuzanna Puchniak i Karolina Popiołkiewicz z klasy 2ta oraz Natalia Pietera i Dariusz Dejnakowski z klasy 4tb wykonały tort z dekoracją nawiązującą do tematu tegorocznych Mistrzostw "Igrzyska olimpijskie".

          Wszystkie drużyny znakomicie zaprezentowały się zarówno jeśli chodzi o przemyślenie tematu, jak i przygotowanie do wykonania pracy. 
          W obecnej edycji Mistrzostw po raz trzeci reprezentować naszą szkołę będą zwycięzcy eliminacji - Natalia Pietera i Dariusz Dejnakowski, którzy do końca października muszą przygotować tort wraz opisem technologicznym do zgłoszenia do Mistrzostw.

          Życzymy przejścia do finału, który odbędzie się w lutym w Warszawie.

          -------------------------------------------------------
          Ewa Jatczak, technolog w ZSPS w Łodzi

        • Pobiegliśmy dziś na orientację!

          16.10.2019 r. zespół sześciorga uczniów z klasy 2 ta pod opieką p. prof. B. Pietrzykowskiej wziął udział w Biegu na orientację, zorganizowanym przez Wydział Sportu Urzędu Miasta Zgierz

          Trasa biegu była urozmaicona, co widać na załączonych zdjęciach. Organizatorzy zapewnili uczestnikom nie tylko pamiątkowe medale, ale i moc wrażeń. Biegacze korzystali nie tylko z kompasów, ale i skanowali kody QR, które zawierały informacje na temat trasy (w formie ciekawych zagadek!). Uczniowie wrócili pełni wrażeń, najedzeni i gotowi do startu w zimowym biegu. Ekipa już się szykuje do zdobycia pierwszego miejsca w lutym!

          Dziękujemy Organizatorom za wspaniałą zabawę i polecamy innym udział w Biegu na orientację!

          Ewa Zdziemborska-Jatczak

        • Czekolada

          Zajęcia z czekoladą w "Spożywczaku" w ramach lekcji dekorowania wyrobów cukierniczych oraz w ramach projektu unijnego.

          Na początku są najprostsze ćwiczenia związane z wykonywaniem łatwych dekorków, napisów i ażurków. Żeby było coś miłego i dla łakomczuchów - powstają także trufle i batoniki ręcznie formowane.

      • Eliminacje szkolne do Mistrzostw Polski Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2020
        • Eliminacje szkolne do Mistrzostw Polski Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2020

          Zapraszamy zespoły dwuosobowe do wzięcia udziału w eliminacjach do Mistrzostw Polski Szkół Cukierniczych EXPO SWEET 2020. Temat tegorocznych Mistrzostw to IGRZYSKA OLIMPIJSKIE. 
          W eliminacjach do Mistrzostwa może wziąć udział każdy z uczniów – zarówno z Technikum jak i Branżowej Szkoły z dowolnego poziomu (od klasy pierwszej do czwartej). 
          W ramach eliminacji dwuosobowy zespół powinien wykonać w ciągu 5 godzin tort z dekoracją nawiązujący do tematu przewodniego.
           

          Zgłoszenia wraz ze wstępnym projektem do 21.10.2019 r. przyjmuje nauczyciel Ewa Jatczak. Eliminacje odbędą się 22.10.2019 r. od godziny 9:00 w sali 129. 
          Po szczegółowe informacje należy zgłaszać się do pani Ewy Jatczak.

          Po szczegółowe informacje należy zgłaszać się do pani Ewy Jatczak.

      • Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz
        • Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz

          Zapraszamy uczniów klas trzecich branżowej szkoły I stopnia do udziału w eliminacjach szkolnych do XXV Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz.

          Eliminacje szkolne w „Spożywczaku” odbędą się w listopadzie. Temat przewodni XXV edycji: Cuda świata.

          Szczegółowych wiadomości udzielają nauczyciele Anna Nezdropa i Krzysztof Maśliński.

          Regulaminy będą wkrótce dostępne na stronie Komitetu Głównego:

          https://zsz5wroclaw.home.pl/index.php/konkursy/turniej2020/

          Finał XXV Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz w roku szkolnym 2019/2020 odbędzie się w dniach 20-22 kwietnia 2020 roku we Wrocławiu w Zespole Szkół Zawodowych nr 5.

          Zapraszamy do udziału!

      • Konkurs plastyczny „Kultura bezpieczeństwa”
        • Konkurs plastyczny „Kultura bezpieczeństwa”

          Międzyszkolny Konkurs Plastyczny „Kultura bezpieczeństwa” 2019 adresowany jest do uczniów szkół ponadpodstawowych z terenu województwa łódzkiego. Towarzyszy on programowi edukacyjnemu „Kultura Bezpieczeństwa” i jest organizowany przez Okręgowy Inspektorat Pracy w Łodzi.
          Celem konkursu jest popularyzowanie wiedzy z zakresu prawnej ochrony pracy w tym bezpieczeństwa i higieny pracy wśród uczniów szkół ponadpodstawowych.
          Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymają dyplomy za udział a laureaci i wyróżnieni interesujące nagrody rzeczowe.

          Każda ze szkół może zgłosić najwięcej 3 uczestników. Każdy z uczestników może przesłać maksymalnie 2 prace konkursowe.
           

          Temat pracy związany z zagadnieniami prawnej ochrony pracy, technicznego bezpieczeństwa i higieny pracy, ergonomii lub zasad udzielania pierwszej pomocy.

          Prace plastyczne mogą być wykonane dowolną techniką plastyczną (ołówek, kredka, farby, collage itp.) w formie płaszczyznowej na arkuszu papieru formatu A3.
          Każda z prac konkursowych powinna być opatrzona godłem (pseudonimem).

          Szczegółowy regulamin konkursu znajduje się na stronie OIP w Łodzi

          UWAGA
          Prace konkursowe należy składać do dnia 15.10.2019 r. do p. Izabeli Rosiak (sala 133)

          ---------------
          Zachęcam do udziału w konkursie. W razie pytań proszę o kontakt

          Izabela Rosiak

        • Z lekcji w "Spożywczaku"

          Z zajęć "Wytwarzanie półproduktów cukierniczych”. Uczniowie sporządzali ptysie z kremem zaparzanym bezowym, wyszedł super.

          Wuzetka z kremem "bita śmietana" – tym wyrobem uczniowie zaczynali zajęcia praktyczne w pracowni, ale poradzili sobie bardzo dobrze.