Uroczyste zakończenie roku szkolnego dla wszystkich klas odbędzie się w środę 19 czerwca o godz. 9:00 na małej sali gimnastycznej. W trakcie uroczystości świadectwa odbiorą uczniowie klasy 3a oraz uczniowie nagrodzeni. Po uroczystości wychowawcy wraz z młodzieżą udadzą się do sal lekcyjnych, gdzie pozostali uczniowie odbiorą świadectwa. Uczniom przypominamy, że obowiązuje strój galowy.
Przypominamy: Egzaminy!
Egzamin pisemny – 18 czerwca 2019
godz. 10.00 - kwalifikacja T.04 (cukiernik), T. 03 (piekarz)
- kwalifikacja T.XX Produkcja i dystrybucja wyrobów spożywczych
godz. 12.00 – kwalifikacja T.16 (absolwenci - technik technologii żywności)
Na egzamin należy zgłosić się 30 minut przed jego rozpoczęciem. Należy przynieść dowód osobisty i 2 czarno-piszące długopisy oraz kalkulator prosty.
Egzamin praktyczny
- Dla zdających egzamin w kwalifikacji T.XX – 17 czerwca 2019, godz. 9.00
Na egzamin należy zgłosić się 30 minut przed jego rozpoczęciem. Należy przynieść dowód osobisty i 2 czarno-piszące długopisy oraz kalkulator prosty, ołówek, gumkę, linijkę, ekierkę, temperówkę.
- Dla zdających egzamin w kwalifikacji T.16 (absolwenci) – 17 czerwca 2019, godz. 13.00
Na egzamin należy zgłosić się 30 minut przed jego rozpoczęciem. Należy przynieść dowód osobisty i 2 czarno-piszące długopisy oraz kalkulator prosty, ołówek, gumkę, linijkę, ekierkę, temperówkę.
- Dla zdających egzamin w kwalifikacji T.04 - wg harmonogramu
Na egzaminy praktyczne w kwalifikacji T.04 i T.03 należy przynieść ubranie robocze (bluza biała, spodnie, chustka lub czapka na głowę), aktualną pracowniczą książeczkę zdrowia oraz długopis. Na egzamin należy zgłosić się 30 minut przed jego rozpoczęciem.
Mamy "skrzynkę zaufania"
Uprzejmie informujemy, iż przy wejściu do budynku, przy pomieszczeniu portierni, znajduje się SKRZYNKA ZAUFANIA.
Jeżeli byłeś świadkiem agresji lub przemocy, Tobie lub komuś dzieje się krzywda, coś Cię niepokoi, możesz to opisać i wrzucić do "SKRZYNKI ZAUFANIA"
ZASADY KORZYSTANIA ZE SKRZYNKI ZAUFANIA:
Pamiętaj, że:
- najważniejsze dla nas jest bezpieczeństwo Uczniów;
- każde zgłoszenie jest objęte dyskrecją;
- dzięki sygnałom, jakie dostaniemy, będziemy w stanie zareagować na niepokojące zjawiska;
- można pisać w każdej sprawie;
list może być anonimowy, ale szybkie udzielenie należytej pomocy ułatwi podanie danych takich jak imię, klasa i dane osób, których list dotyczy.
Otworzyliśmy drzwi dla gości
5W sobotę 8 czerwca chętni mogli zwiedzić naszą szkołę, poznać sale i pracownie, w których uczniowie odbywają swoje zajęcia, przyjrzeć się pracy w pracowniach piekarsko-cukierniczych, porozmawiać o warunkach naboru do "Spożywczaka".
Dla siódmoklasistów, którzy w konkursie na najładniejszy mazurek wygrali udział w warsztatach czekoladowych, odbyły się zajęcia z panią Ewą Jatczak - powstały czekoladowe praliny nadziewane.
Równolegle odbywały się zajęcia unijne z przygotowania i dekorowania deserów, co było okazją do podejrzenia naszej słodkiej pracy.
Dla miłośników bardziej wytrawnych smaków, w pracowni 132 pan Stasiu Bajor wypiekał pieczywo pszenne z cebulą a'la pizzerinki.
Z naszych lekcji: Robiliśmy wafle
3Waflowe rożki i rurki formowaliśmy z ciasta waflowego, wypiekanego w urządzeniach zwanych żelazkami. Ciasto zaraz po wypieczeniu jest plastyczne i można je formować z wykorzystaniem stożków lub rurek, a także nadawać bardziej fantazyjne kształty, na przykład talerzyków, miseczek, w zależności od potrzeb i form, którymi dysponujemy.
Biesiadowaliśmy po sportowych zmaganiach
1Dzień sportu z okazji dnia dziecka był okazją nie tylko do zmagań sportowych (rozgrywki w piłkę siatkową i nożną), ale i do wspólnego biesiadowania przy grillu, rozpalonym przez naszą piękną wuefmenkę Karolinę Popiołek.
Wszystkie kiełbaski zostały zjedzone z apetytem, bardzo smakował żurek przygotowany przez panią Karolinę i pieczywko wypieczone pod piekarskim okiem pana Stanisława Bajora. Mistrz Polski - a nasz wuefmen Przemysław Szyburski - nagrodził uczestników zawodów i kibiców, którzy mogli sięgnąć do pucharu słodyczy.
Uaktualniliśmy procedury bezpieczeństwa
Aktualne procedury bezpieczeństwa dostępne są w postaci pliku pdf w zakladce Prawo szkolne po kliknięciu w Procedury bezpieczeństwa
Efekty zdrowego konkursu
12Zdrowe i przepyszne desery wykonane przez uczniów naszej szkoły w ramach konkursu związanego z tygodniem promocji zdrowia.
Desery, bankietówki, torciki...
2Wypiekamy, miksujemy, składamy, dekorujemy... na koniec degustujemy. Na zajęciach lekcyjnych i pozalekcyjnych.
JAK ZOSTAĆ UCZNIEM NASZEJ SZKOŁY?
- Wejdź na stronę
www.lodzkie-pogim.edu.com.pl/kandydat - dla uczniów gimnazjum
www.lodzkie-posp.edu.com.pl/kandydat - dla uczniów szkół podstawowych
- Kliknij Zgłoś kandydaturę i załóż konto wpisując swoje dane osobowe.
- Po założeniu konta musisz dokonać wyboru kierunków kształcenia - Wybierz Technikum Nr 6 lub Branżową Szkołę Nr 6, a następnie odpowiednią klasę. Możesz wybrać dowolną ilość klas, należy pamiętać tylko o kolejności. Zawód, którego chciałbyś uczyć się najbardziej, umieść na I miejscu!
- Po wybraniu szkół i zawodów zatwierdź swój wybór.
- Wydrukuj podanie, które podpisz Ty i Twoi rodzice/opiekunowie.
- Jeśli wybrałeś naszą szkołę jako pierwszą preferencję, przynieś podanie do sekretariatu szkoły - Łódź, ul, Franciszkańska 137, (sekretariat czynny pn – czw 8-16, pt 8-15.30)
- Po otrzymaniu świadectwa ukończenia szkoły, świadectwa egzaminu gimnazjalnego/ośmioklasisty i ich potwierdzonych kopii ze szkoły macierzystej, przynieś dokumenty do ZSPS w dniach:
- 21.06.19, piątek do 15.30
- 24.06.19, poniedziałek, godz. 8-16
- 25.06.19, wtorek, godz. 8-12
Pamiętaj, że dokumenty musisz przynieść do 25.06.19 do godz. 12, w przeciwnym wypadku nie będziesz brał udziału w procesie rekrutacji!
- W dniu 16 lipca sprawdź, czy znalazłeś się na liście zakwalifikowanych. Jeśli tak, donieś brakujące dokumenty oraz odbierz skierowanie na badania lekarskie.
- Zrób badania lekarskie w przychodni wskazanej w szkole.
- Oryginały świadectw oraz wyniki badań lekarskich musisz dostarczyć do 24 lipca do godz. 12.00! Jeśli tego nie zrobisz automatycznie zostaniesz usunięty z listy zakwalifikowanych.
- Po wypełnieniu wszystkich formalności - 25 lipca zostajesz umieszczony na liście uczniów i od 1 września 2019 zostajesz uczniem Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego.
Warsztaty z mlekiem w roli głównej
Obejrzyj zdjęcia dodane do galerii Warsztaty z mlekiem w roli głównej.
9Uczniowie klasy 3ta i 3tb 13 maja 2019 r. uczestniczyli w konferencji "Fakty i mity na temat mleka". Konferencja była zorganizowana przez Polską Izbę Mleka i odbyła się w studio kulinarnym Book&Cook. Po części teoretycznej odbyła się część praktyczna. Pod nadzorem pani dietetyk uczniowie przygotowywali zdrowe potrawy w oparciu o mleczne produkty.
Wiecej na naszym szkolnym facebooku.
Ministra czy ministerka – czyli o problemach z żeńskimi końcówkami nazw zawodów
Język się zmienia, mimo faktu, że w szkole poloniści (😊) uczą określonych form językowych. Najlepszym chyba na to przykładem jest chwiejność norm w zakresie tworzenia żeńskich form zawodów.
Przeczytaj o tym w blogu Język spożywczy
Robiliśmy desery talerzowe i pucharkowe
Projekt unijny "Młodzi cukiernicy - mistrzowie deserów" jest okazją między innymi do sporządzania deserów na talerzach i w pucharkach. Dzisiaj sporządzaliśmy desery mleczne i czekoladowe z wykorzystaniem owoców i biszkoptów czekoladowych. Była też kawa z naszych ekspresów.
Obejrzyj zdjęcia dodane do galerii Robiliśmy desery talerzowe.
Matury, matury...
Dzisiaj zakończył się egzamin pisemny z języka angielskiego. Dla wielu maturzystów sam egzamin dojrzałości nie jest tak wielkim stresem jak czas oczekiwania na rezultaty.
Maturzyści, którzy jutro (9 maja) nie piszą rozszerzonej matematyki lub biologii, mogą iść na zasłużony spacer.
Pozostałym uczniom Spożywczaka (którzy mieli 6, 7 i 8 maja wolne) przypominamy, że czas wracać do szkoły.
AF
W pracowni badania żywności
W "Spożywczaku" kształcimy w systemie modułowym, który charakteryzuje się łączeniem teorii z praktyką. Dlatego dużo czasu uczniowie spędzają w pracowniach na ćwiczeniach.
Pracownia badania jakości żywności służy zarówno technikom kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności (jesteśmy jedyną szkołą w Polsce kształcącą w tym zawodzie), jak i technikom technologii żywności.
Poznaj pracownię i jej wyposażenie, oglądając zdjęcia dodane do galerii W pracowni badania żywności.
Otworzyliśmy drzwi w sobotę
27 kwietnia w naszej szkole drzwi były otwarte dla kandydatów do "Spożywczaka". W tym dniu czekolada lała się strumieniami. Można było własnoręcznie wykonać nie tylko przepyszne praliny, dekoracyjne ciastka, ale także przygotować aromatyczną kawę.
Dziękujemy naszym gościom za odwiedziny!
Więcej na naszym facebooku.
Drzwi otwarte w sobotę 27 kwietnia
Chętnych do odwiedzenia naszej szkoły zapraszamy w sobotę 27 kwietnia w godzinach od 10 do 13. Będzie można obejrzeć "Spożywczak" od wewnątrz, wejść do naszych pracowni oraz porozmawiać o warunkach naboru i kształcenia.
ZAPRASZAMY!
Informacja
Zawiadamiamy,
że zaplanowany na
25 kwietnia 2019 r.
Dzień Doradztwa Zawodowego
nie odbędzie się.
Nasz szkolny przepis: migdałowo-chałwowy mazurek
Tak wyglądał (przed zjedzeniem, mniam, mniam) nasz szkolny mazurek z blatów z ciasta kruchego migdałowego, przełożonych marmoladą śliwkowo-mirabelkowo-różaną, obrzeżony migdałowym ciastem biszkoptowo-tłuszczowym, z powierzchnią wykończoną pokruszoną chałwą, zalaną polewą chałwową. Dekoracje z suszonych owoców, czekolady i lukru.
Zobacz przepis w zakładce Dobry przepis na...
Mazurek został wykonany przez nauczycieli przedmiotów zawodowych: Krzysztofa Maślińskiego i Annę Nezdropę.