Z okazji Dnia Mazurka w "Spożywczaku" odbył się konkurs dla siódmoklasistów na najładniejszy mazurek. Na zdjęciu zwyciężczyni - Patrycja Kuśmierek z SP 101 - ze swoim mazurkiem.
Gratulujemy!
Z okazji Dnia Mazurka w "Spożywczaku" odbył się konkurs dla siódmoklasistów na najładniejszy mazurek. Na zdjęciu zwyciężczyni - Patrycja Kuśmierek z SP 101 - ze swoim mazurkiem.
Gratulujemy!
Dziękujemy uczestnikom za udział w konkursie na najładniejszy mazurek. Mazurki można odbierać w szkole do ferii. W poniedziałek 15 kwietnia mazurki będą do odbioru w godzinach od 11 do 15.
Miejsce
|
Nazwisko i imię, klasa
|
Ilość pkt.
|
I
|
Karolina Popiołkiewicz, klasa 1ta
|
168
|
II
|
Kacper Karalus, klasa 1ta
|
162
|
III
|
Lidia Rygiert, klasa 2ta
|
160
|
IV
|
Sandra Karpińska, klasa 3ta
|
158
|
V
|
Dominik Sarnecki, klasa 1b
|
157
|
VI
|
Malwina Gradys, klasa 2a
|
154
|
VII
|
Weronika Kasperska, klasa 2ta
|
153
|
VIII
|
Natalia Matysiak, klasa 1ta
|
152
|
IX
|
Maciej Zastrużny, klasa 2ta
|
150
|
X-XI
|
Julia Brożyna, klasa 1b
|
149
|
Paulina Szwedowska, klasa 1ta
|
149
|
|
XII
|
Natalia Tomala, klasa 2ta
|
146
|
XIII
|
Filip Piórkowski, klasa 2a
|
142
|
XIV
|
Adrian Czyż, klasa 2ta
|
137
|
XVI-XVIII
|
Natalia Bińczyk, klasa 1b
|
135
|
Martyna Troska, klasa 1ta
|
135
|
|
Dominika Wiktorska, klasa 1ta
|
135
|
|
Zuzanna Puchniak, klasa 1ta
|
135
|
|
XIX
|
Natalia Rutkowska, klasa 1tb
|
131
|
X
|
Paweł Morawski, klasa 2a
|
130
|
XXI do LII
|
Klaudia Feterlich, klasa 3ta
Dawid Ćwikliński, klasa 1b
Maksymilian Krawczyk, Mariusz Jabłoński, klasa 3a
Adrian Anuszewski, klasa 1ta
Jakub Tobola, Karolina Brewińska, Aleksandra Kubryn, klasa 1tb (dwa mazurki)
Anna Sierant, klasa 1tb
Klaudia Pabin, klasa 1tb
Anna Miśkiewicz, klasa 2b (dwa mazurki)
Marcelina Dróżdż, klasa 2ta
Dawid Janiszewski, klasa 2ta
Weronika Styczyńska, klasa 2ta
Natalia Wróblewska, klasa 2ta
Angelika Miksa, klasa 2ta
Wiktoria Małańczuk, klasa 2ta
Dominik Tokarski, klasa 2a
Kamila Kuczborska, klasa 2a
Kacper Wosiński, klasa 2ta
Emilia Woźniak, klasa 2ta
Jakub Zakrzewski, klasa 2ta
Daria Banasik, klasa 2ta
Patrycja Rosiak, klasa 2ta
Karolina Durajska, klasa 2ta
Zuzanna Juźwik, klasa 2a
Daniel Fladziński, klasa 2a
Adam Florczak, klasa 2a
Natalia Pietera, klasa 3tb
Agnieszka Chrzanowska, klasa 3tb
Krzysztof Stańczyk, klasa 1tb
Natalia Tomala, klasa 2ta (drugi mazurek)
Natalia Bińczyk, klasa 1b (drugi mazurek)
Adrian Czyż, klasa 2ta (drugi mazurek)
|
Katarzyna Wojtalik
02.04.2019 zwiedzaliśmy obozy koncentracyjne w Auschwitz-Birkenau.
Nikt, nawet obecny dziś na terenie obozu, nie jest sobie w stanie wyobrazić bezmiaru męki więźniów każdego obozu nazistowskiego. Informacje, które wstrząsnęły uczestnikami wyjazdu:
- średnia życia więźniów – 3 miesiące;
- bardzo dużo transportów w ogóle nie było rejestrowanych w dokumentacji obozowej, gdyż WSZYSCY przyjeżdżający zginęli w ciągu doby w komorach gazowych; nie wiemy więc dokładnie, ile osób zginęło w obozie;
- wielkość racji żywnościowych (1200-1500 kcal) – dziś osoby odchudzające się przyjmują taką ilość;
- praca codziennie przez 10-12 godzin;
- dramatyczne, nie do wyobrażenia warunki życia i sanitarne.
Zdjęcia – obejrzysz je w galerii "Ludzie ludziom zgotowali ten los..." – nie oddają wrażenia, które wywiera obóz na każdym zwiedzającym.
-------------------------------------
Ewa Zdziemborska-Jatczak
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi, ul. Franciszkańska 137, zaprasza na Dzień Mazurka oraz zajęcia związane z wykonywaniem tych słodkich wyrobów.
Harmonogram działań:
Zwiedzanie wystaw mazurków oraz zwiedzanie szkoły w Dniu Mazurka – ogólnodostępne.
Udział w warsztatach możliwy jest po wcześniejszym uzgodnieniu terminu.
Regulamin Konkursu na Najładniejszy Mazurek
dla uczniów siódmych klas szkół podstawowych.
mgr inż. Katarzyna Wojtalik – kierownik szkolenia praktycznego
Obok tradycyjnego mazurka, na stole wielkanocnym może pojawić się koszyczek wykonany na bazie tartaletki. Aby koszyczek miał rączkę, wystarczy zapleść warkoczyk, który posłuży za pałąk koszyczka (ładniej będzie wyglądał uchwyt koszyczka delikatniejszy niż te ze zdjęcia).
Rzeźbienie w owocach i warzywach wymaga dużej cierpliwości i uwagi, a także zajmuje sporo czasu początkującym. Ale krok po kroku posuwamy się do przodu i cieszymy się, gdy coś nam wyjdzie a palce nie zostaną skaleczone.
Zbliżają się święta wielkanocne - szkoła spożywcza pamięta o mazurkach. Dla dobrego przykładu proponujemy taki radosny mini-mazurek autorstwa Natalki z 1tb.
... i wykonują mazurki wielkanocne w ramach konkursu zorganizowanego dla nich przez nasz "Spożywczak". Na warsztatach w naszych pracowniach powstają całkiem ciekawe mazurkowe kompozycje autorstwa siódmoklasistów. O to, by czuli się dobrze w "Spożywczaku", dbają nasi uczniowie z technikum.
Zobacz zdjęcia dodane do galerii Odwiedzają nas siódmoklasiści.
Zapraszamy wszystkich uczniów do udziału w corocznym konkursie na Najładniejszy Mazurek.
Przygotowane (w szkole!) mazurki należy oddać komisji konkursowej najpóźniej 9 kwietnia 2019 roku do godziny 16:00.
Ogłoszenie wyników nastąpi podczas Święta Mazurka w dniu 11 kwietnia 2019 roku.
Regulamin konkursu.
Kryteria oceniania przez komisję:
- Mazurki będą oceniane przez Komisję, w skład której będą wchodzić przedstawiciele Izby Rzemieślniczej, Cechu Cukierników, Cechu Piekarzy i Przedsiębiorców oraz dyrektor Joanna Kośka.
- Uczestnicy przynoszą własne surowce i półprodukty, składają i dekorują mazurka w szkolnej pracowni technologicznej 129 , 131 lub 132 od 1 do 9 kwietnia 2019 r.
- Prace mają być wykonane samodzielnie.
- Szkoła umożliwi skorzystanie z barwników spożywczych do zabarwienia pomady, glazury, foremek, czekolady plastycznej. Blaty do mazurków można wypiec w szkole (z własnych surowców) lub przynieść gotowe (dekoracja mazurka musi być wykonana w szkole).
Harmonogram wykonania mazurków:
Wszelkich informacji dotyczących konkursu udzielają kierownik szkolenia praktycznego – Katarzyna Wojtalik oraz organizatorzy: Ewa Jatczak i Maria Krawczyk.
Ewa Jatczak
Wyrabiamy, kształtujemy, wypiekamy, dekorujemy!
W "Spożywczaku" uczniowie wykonują iście jubilerską robotę - bo chyba zauważacie, że na siatce ze zdjęcie mamy cukiernicze... diamenty! Powstały pod okiem pani Ewy Jatczak jako efekt eksperymentów. Jak? Może dowiesz się odwiedzając naszą szkołę.
Trudna sztuka wykonywania napisów i elementów dekoracyjnych z czekolady wymaga wielu ćwiczeń. Krok po kroku dochodzimy do wprawy. I tutaj mile widziana jest inwencja własna.
Łączymy przyjemne z pożytecznym (lub odwrotnie)!
W projekcie "Młodzi cukiernicy - mistrzowie deserów" uczniowie szkolą się, a w "Spożywczaku" regularnie ćwiczą; powstają przy tym deserki, które po zrobieniu zdjęć... zjada się.
Przy okazji ćwiczymy techniki szprycowania, bardzo przydatne cukiernikowi.
Wiosna wiosną, a niektórym najlepiej w pracowni przy wypiekach. Na zdjęciu mufinki Dawida Janiszewskiego.
... zapraszamy do odwiedzenia szkoły w czasie dni otwartych!
"Młodzi cukiernicy - mistrzowie deserów" - projekt unijny, w którym powstają desery talerzowe, pucharkowe, lodowe, czekoladowe i tortowe.
Więcej na stronie projektu Młodzi cukiernicy - mistrzowie deserów.
Powered by aSc EduPage